Közélet

Csempészcigit találtak a mobilüzletben

Több mint 600 doboz ukrán és fehérorosz cigi került elő a mobilüzlet raktárából.

A csempészcigit az üzlet raktárában, sporttáskába és szemeteszsákba gyömöszölve találták meg a NAV pénzügyőrei. Közleményük szerint összesen 665 doboz, különféle márkájú – leginkább ukrán és fehérorosz származású – magyar adójegy nélküli cigarettára bukkantak, ami a becslések szerint legalább félmillió forintot ér.

A zárjegy nélküli cigarettát a NAV emberei lefoglalták, míg az üzlet tulajdonosai ellen a jövedéki bírság kiszabása mellett költségvetési csalás miatt tettek feljelentést a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Ahogy arról korábban itt írtunk bővebben, csempészcigiből van a trafikok polcain is. Az ellenőrök a trafikokban eddig legalább 200 szabálytalanságra bukkantak, és összesen 25 millió forint bírságot szabtak ki.A legtöbb esetben adminisztrációs hiányosságokról volt szó, de találtak csempészcigarettát is a dohányboltokban. A szabálytalanságok mégsem olyan súlyosak, hogy egyetlen boltot is be kéne zárni, mondja a NAV.

Pedig a probléma a feketén kínált cigarettával – amellett, hogy nem fizetnek utána jövedéki adót – az, hogy az eredete is teljesen ellenőrizetlen, tehát akár a legaláisan forgalmazott dohánytermékekétől eltérő is lehet az összetétele. A még olcsóbb előállítás kedvéért akár gyengébb minőségű, több káros anyagot tartalmazó összetevők is előfordulhatnak a dobozokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik