Közélet

Bűnözők hada les ránk a temetőknél

Temető (temető)
Temető (temető)

Alkalmi tolvajok, zsebesek, trükkösök és autófeltörők ólálkodnak a sírkerteknél ezekben a napokban.

Mindenszentek és halottak napja – tömegeket vonz a temetőkbe, a tömeg pedig bűnözőket. És bár lényegesen több egyenruhás van az utakon az érintett területeken, érdemes nyitva tartani a szemünket, mert bizony aki azt hiszi, hogy csak az Iphone és a kitömött pénztárca hozza lázba a tolvajokat, nagyot koppanhat. A szottyadó vigárcsokortól a negyed doboz cigarettáig minden “csábító falat” lehet. Összegyűjtöttük, kire, mire érdemes különösen odafigyelni a temetők környékén.

Az alkalmi ügyeskedők

Akik nehezen bírnak a mézes madzaggal. Nem a legügyesebbek, nem a legbátrabbak. Azt viszik, amit „tálcán kapnak”, nem erősségük a tervezés. Ott van, hát felkapják, leszerelik, zsebre vágják, majd gyöngyöző homlokkal, szájukat harapdálva eloldalognak. És bizony ezekben a napokban nehezebben tartják féken sötét oldalukat. Gyakorta lebuknak, de erre inkább ne alapozzunk.

Kedvenc csemegéik: a kocsiban felejtett „bármi”, mert bizony, mindenből – de tényleg mindenből – lehet zsákmány. Népszerűek a kerékpár tartozékai a kulacstól a csengőig, és persze az örök klasszikus, a síron, padon hagyott táska.

Javaslat: biciklit ott hagyni, ahol van mozgás, közlekedők, a táskát végig fogni, nem letenni, arra a bizonyos fél pillanatra sem.


A tesztet egy biztosító csinálta nemrégiben, és – bár ez merőben más szituáció – őket is méltán nevezhetjük alkalmi tolvajoknak

A mágusok

Ők azok, akik kinyitnak, benyúlnak, kiemelnek majd köddé válnak. Sokan vannak, rutinosak, ügyesek, és ne legyenek illúzióink, szemrebbenés nélkül kiveszik a tárcát a nyolcvanéves néni táskájából is, aki épp férje sírjára vesz virágot. Legtöbbjük pofátlan és profi, ami nem csoda, hiszen ebből élnek. Rendszerint ott bukkannak fel, ahol nagy a nyüzsgés, olykor egyedül, netán párban vagy csapatostul.

Kedvenc csemegéik: pénztárca, telefon és ha úgy esik, a bankkártyát sem hagyják ott. Külön öröm, ha a PIN kód is “jár mellé”. Kedvenc lelőhelyeik a hátizsákok, válltáskák, megpakolt csomagok, far- és kabátzsebek.

Javaslat: elhinni, hogy hiába van bezárva, behúzva, bezipzárazva, ki tudja varázsolni, ahogy azt is, hogy épp ilyen ügyesen kezeli a farzsebeket – szűk nadrág ide vagy oda – és a kabátzsebeket is. Legfőbb ellensége a belső zseb, a helyesen – vagyis elől, kabát alatt – hordott övtáska és a kabát belső zsebe, ezeket érdemes harcba hívni ellenük.


A “hitetleneknek” ajánljuk a következő videót a zsebtolvajok királyáról

A színészek

Ők általában a jóhiszeműségre építenek, rendkívül fantáziadúsak, áldozataikat elsősorban az idősebb korosztályból választják ki, így vélhetően belőlük is akad jó pár „példány” a temetők, sírkertek környékén. Számtalan “műsor” van a tarsolyukban, például útbaigazítást kérnek vagy éppen segítséget ajánlanak, beszélgetnek, elterelnek, majd kihasználva kiszemeltjük figyelmét, megszerzik a vágyott holmikat. Párban, csapatban dolgoznak. A rendőrség esetükben azt szokta javasolni, legyünk kicsit gyanakvóbbak.

Kedvenc csemegéik: bármi, amit észrevétlenül fel lehet kapni. Egy letett táska, egy telefon, akármi, aminek értéke van és amiről sikerült a tulajdonos figyelmét néhány pillanatra elvonni.


Egy örök klasszikus, “az xpz szolgáltató munkatársa vagyok”. Tökéletes példa arra, milyen ügyesen csűrik a szavakat, ha kell

A leskelődők

Sétálgatnak, figyelnek, bekukkantanak az üvegen át, aztán vagy törnek, vagy „kézrátétellel” felpattintanak, újabban pedig előszeretettel blokkolnak – ők az autófeltörők. Könnyen lázba lehet hozni őket, úgyhogy alaposan gondoljuk meg, mit hagyunk a kocsiban.

Javaslat: autóból mindent kivenni vagy jól eltenni. Ha utóbbi mellett döntünk, lehetőleg ne a helyszínen “csoportosítsuk át” féltett dolgainkat. És ez nem csak a gps-re és a márkás kabátra vonatkozik. Egy csinos öngyújtó is csillogást csalhat a tolvajok szemébe.
Hiába dolgozott gyorsan, pechje volt, lebukott

Éppen annyit

Ha szeretnénk még inkább bebiztosítani magunkat, pénzt csak annyit vigyünk magukkal, amennyire a virágok, mécsesek megvásárlásához, vagy az utazáshoz szükségünk van. Ha a bankkártyára nem lesz szükségünk, egyszerűen hagyjuk otthon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik