Közélet

Így lopnak a pancser tolvajok

Ezüst serleg, bűzölgő vécé, leveskocka, esetleg egy komplett házimozi-rendszer – tolvajaink mindent visznek. A kreativitás irigylésre méltó, a kivitelezés már kevésbé.

A rendőrség nap mint nap számol be különféle lopásokról. A tolvajok nem ismernek határokat, listájukon az élelmiszerektől a biciklin és a műtárgyakon át egészen a mobil illemhelyig minden szerepel. Arra kértük a megyei rendőr-főkapitányságokat, szedjenek össze néhány olyan esetet, amelyek még őket is meglepték…

Tévések előtt vitte a múzeumi kincset

Vármúzeum. Eltűnt serleg. Nyolcvan éves újonc és egy rosszkor jött forgatás – Komárom-Esztergom megyében egy 80 éves bácsika került összetűzésbe a törvénnyel. A helyszín a tatai vármúzeum. A kultúrára éhes, „frissen felszerelt” tolvaj egy szombati nyílt napon látogatott el az intézménybe. A férfi igencsak csinos zsákmányt szerzett, egy XVIII. századi ezüst serleggel lett gazdagabb. Legalábbis ideig-óráig…


Fotó: Hír24

Pechjére a helyszínen forgatott a Tatai Televízió is. Miközben a stáb a múzeum igazgatójával készített interjút, rögzítette a rendőrség által keresett férfit. Hála az így készült anyagnak, meglett a tolvaj és az „elveszett kincs” is. A serleget a bácsi maga küldte vissza. A felvételen tisztán látszódott, ahogy az idős ember a kehelyhez sétál, és leemeli azt. A rendőrségre illetve a múzeum igazgatójához sorra érkeztek a hívások, maga az elkövető is telefonált és azt állította, fia volt a tettes, és csak ártatlan diákcsíny történt, így vissza is küldte az értékes portékát. A nyomozók ezt egy percig nem hitték el, hiszen a felvételen egy 80 év körüli embert láttak.

A férfi azzal magyarázta tettét, hogy szenvedélyes kupa- és serleggyűjtő. Úgy gondolta, hogy ezzel a ritka ezüst tárggyal gazdagítja gyűjteményét. A bácsi, miután látta magát a tévében, visszaküldte szerzeményét a múzeumba. Az alkalmi szarka ellen eljárás indult.

Bűzös zsákmány

Nem mindenki álmodozik ilyen mutatós csecsebecsékről. Van, akinek ennél sokkal kevésbé gyönyörködtető dologra fáj a foga. Néhány hónappal ezelőtt egy illemhelyek kölcsönzésével foglalkozó cég nevében tett feljelentést egy férfi, miután lába kelt az egyik mobilvécéjüknek. A 150 ezer forintot érő fülkét ráadásul nem is a legtisztább állapotában vitték el…

Az eset további furcsasága, hogy a rendőrség szerint a szél előzőleg felboríthatta a köddé vált illemhelyet. Ezt a helyszínen számos, „szagos” nyom is bizonyította. Így valószínűleg a tolvajoknak is könnyebb – ezzel együtt orrfacsaróbb dolga – volt. Hogy a meglovasított mobilvécének mi lett a sorsa, nem tudni.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

Ha nem vécé, akkor vécépapír

Minden ügy fontos – hangoztatta a rendőrség. Nem is kell ahhoz egy komplett budit ellopni. Márciusban a büki gyógyfürdőből tűnt el három tekercs vécépapír. A történtekről a létesítmény rendészeti vezetője értesítette az egyenruhásokat, akik az eltűnt tekercsek nyomába eredtek. Végül sikerült előállítania tolvajokat. Úgy tudni, egy házaspár volt a tettes. A pár néhány nappal később már a bíróságon találta magát.

Gatyában mini pia

Szintén bizonyos szükségleteit tartotta szem előtt az a tolvaj, akit néhány hónapja kaptak el. A hajléktalan férfival gyakorta meggyűlt a szekszárdi rendőrök baja, hiába kapták el rendre, mindig visszatért. Ugyanabba a nagyáruházba, ugyanazért: alkoholért. A tolvaj nem tette magasra a lécet, olcsóbb italokat, sütőrumot, brandyt lopott, méghozzá két decis kiszerelésben. A piát kezdetben a nadrágjába rejtve próbálta kicsempészni a boltból, ám amikor úgy látta, ez nem fog menni, inkább megitta a könnyen szerzett nedűt. A férfi hiába próbálkozott, rendre lebukott. Ellene üzletszerűen elkövetett lopás miatt indult eljárás.


Fotó: Kummer János

Szoknya alatt pálinka

A hölgyek sem maradhatnak ki a „jóból”. Múlt hónap végén egy dunaújvárosi élelmiszerboltban kapcsoltak le egy fiatal nőt, aki a szoknyáját választotta a vágyott holmik rejtekéül. Ruhája alatt illatszereket és nem kevesebb, mint három üveg pálinkát próbált meg észrevétlenül kivinni az üzletből. A tolvaj itt sem úszta meg, őrizetbe került. Azon a héten egyébként bőven akadt dolguk a Fejér megyei rendőröknek, torkos bolti szarkák lepték el az ABC-ket. A lefoglalt áruk között sajt, spenót, leveskocka, konzerv, felvágott és csokoládé is akadt.

Egy fenékkel két biciklit

Vágószerszám, két levágott lakat, és két kerékpár – a férfi nehezen tudta volna kimagyarázni magát. A szarkára Orosházán, árokban fekve találtak rá az egyenruhások. Ekkor már nem volt szomjas… Kiderült, a bicikliket egy kerékpárolóból kötötte el, amelyeket úgy akart hazaszállítani, hogy az egyikre felül, a másikat maga mellett vezeti. A mutatvány azonban meghaladta a pityókás tolvaj képességeit, így került a földre. Ő sem úszta meg büntetlenül.


Fotó: Northfoto

Disznót lopott a marha

Borsod megyében, Sárospatakon egy részeg kerékpáros került szembe a rendőrökkel. A férfi alig két hete,egy őrizetlenül hagyott szatyrot emelt le valakinek a biciklijéről egy kisbolt előtt. Amikor a gyanútlan vásárló visszatért, nyugtáznia kellett, hogy a hússal teli táska szőrén-szálán eltűnt. A járőrök kora este igazoltattak egy kerékpárost, akinél egész véletlenül egy szatyor volt, benne a feldolgozásra váró egy kiló sertés-, és másfél kiló marhahússal. Bár az ittas vezetés miatt kérdőre volt férfi konokul ragaszkodott ahhoz, hogy a kondérba valót ő vásárolta, a rejtély az apróhomoki húsboltos jóvoltából hamar megoldódott.

Az árus a saját vásárlóiként is ismert két személy közül nyomban megnevezte, hogy aznap ki vásárolta a táskában rejlő húsmennyiséget. A részeges szarkát „dupla öröm” érte, hiszen tulajdon elleni szabálysértés és ittas vezetés miatt is felelősségre vonták.

Madzaggal bűvölte az üvegvisszaváltót

Szabolcsban egy leleményes tolvajt kaptak el nemrégiben. A 46 éves férfi késő éjszaka látogatott el az egyik nyíregyházi élelmiszer áruház üvegvisszaváltó automatájához, hogy egy kicsit „megtréfálja” azt. Madzagot kötött az üveg nyakára, majd amikor a gép érzékelte azt, a madzag segítségével visszahúzta az üveget nyílásból. Ezt a folyamatot 45 alkalommal ismételte meg, és így összesen 2500 forinthoz szerzett.

Szerencsétlenségére az áruház biztonsági kamerái rögzítették a turpisságot, így az időközben értesített rendőröknek sikerült a férfit még a helyszínen tetten érni és elfogni. Ügyében csalás miatt indult eljárás.

A póniló esete a házimozival

Csongrádban ennél jóval „elegánsabb” szakmabeli akadt a rendőrök horgára. A 26 éves fiatal saját főnökétől lopott, a raktárából egy komplett házimozi rendszert lovasított meg – szó szerint. A félmilliós berendezést ugyanis pónilovas fogaton szállította el a helyszínről ismerősével együtt. A rendőrök már másnap megtalálták az eltűnt holmit.


Fotó: Northfoto

Nincs csábítóbb, mint a szakács cipője

Hátizsák cipő, mobiltelefon – ezeket sikerült összegyűjtenie egy férfinak egy miskolci étteremben. A tolvaj ez esetben is lebukott. A rendőrséget azután értesítette a hely tulajdonosa, hogy a gazdasági folyosóról eltűnt a szakács hátizsákja, a benne lévő cipővel együtt, sőt, lába kélt a kabátjában lévő mobiljának is. A tolvajt itt is elkerülte a mázli, a biztonsági kamerák rögzítették akcióját. Mielőtt az étterem tulajdonosa a bejelentést megtehette volna, a férfi ismét megjelent a gazdasági folyosón, ekkor vonták kérdőre az alkalmazottak.

A tolvaj azt mondta, csak ételt akart kérni, de senki sem hitt neki. Később a rendőröknek azt vallotta, először tényleg lopni ment az étterembe, másodszor azonban már tényleg csak enni akart. Mint mondta, a zsákmányból semmit sem tudott hasznosítani, a telefont nem volt kinek eladnia, a cipő pedig nem volt jó a lábára. Miután utolérte a felismerés, a hátizsákot egy padin hagyta, a mobilt pedig behajította egy kukába. A felesleges lopásért a férfinak bíróság elé kellett állnia.

A rendőrség egyébként nem bánik kesztyűs kézzel ezekkel a tolvajokkal sem. Figyelmeztetnek, a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői – legyenek azok fiatal vagy felnőtt korúak – akár elzárással is sújthatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik