Közélet

Százmilliós EU-s támogatásokat nyúlt le két cég

alma (alma)
alma (alma)

Több száz millió forintos állami és uniós támogatással élt vissza egy budapesti és egy Heves megyei cég, amelyek vezetői költségvetési csalás miatt akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatására hivatkozva.

A közleményben kiemelik: a csalás leleplezése után a hivatal nem utalta át a még ki nem fizetett összeget. “Hatékonyan működik az ellenőrzési rendszer: az agrárkormányzat megvédi a gazdák érdekeit” – áll a közleményben.

A NAV tájékoztatása szerint a budapesti és a Heves megyei cég – amelyeknek a létrehozói és irányítói ugyanazok – zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek létrehozása címén pályázott állami és uniós támogatásra.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) szakértőinek bevonásával és személyes részvétele mellett lefolytatott helyszíni ellenőrzéskor feltárta, hogy az egyik üzem gépeit szabálytalanul szerelték össze, így alkalmatlanok a termelésre.

A másik üzemből pedig már korábban elszállították a berendezéseket: nyilvánvalóvá vált, hogy ott nem is terveztek gyümölcsfeldolgozást. Ezt követően az MVH nem utalta át a korábban megítélt, de még ki nem fizetett összeget, és feljelentést tett a NAV pénzügyi nyomozóinál.

A tárca kiemeli, hogy a jövőben is szigorúan ellenőrzi a mezőgazdasági támogatások kifizetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik