Közélet

Fideszes is érintett a 400 milliós csalásban?

termofold(3)(960x640).jpg (föld, termőföld, )
termofold(3)(960x640).jpg (föld, termőföld, )

Fideszes sárvári képviselő is érintett lehet abben a 400 milliós csalási ügyben, amely során négy embert tartóztattak le, köztük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökhelyettesét, aki ellenőrzéseket is leállított – írja a Blikk.

Eddig négy embert tartóztattak le az agrártámogatások illegális igénylése miatt. A Blikk szerint köztük van a csalássorozat fő szervezőjének tartott Sz. Ákos. Ő adta be a cégek támogatási kérelmeit, és feltehetően jó kapcsolatokat ápolt a hivatal vezetőivel: édesapja ugyanis korábban egy nagy agrárvállalatot vezetett, ahol beosztottja volt az MVH jelenlegi elnöke és elnökhelyettese. Utóbbi, Drajkó Miklós szintén előzetesben ül. A Blikk úgy tudja, ő telefonon ellenőrzéseket is állíttatott le a lebukás elkerülése érdekében.

Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hivatali visszaélés gyanúja miatt folyik a nyomozás. A lap információi szerint fideszes politikus cége is érintett a csalássorozatban. A mezőgazdasági tevékenységi körrel nem rendelkező Vasi Elektro-Ép Kft. is igényelt területalapú támogatást, annak ellenére, hogy egyetlen négyzetméteren sem gazdálkodik. A cég ügyvezetője és tulajdonosa Baranyai József sárvári önkormányzati képviselő.

Baranyai a fia cége révén is érintett az ügyben, ugyanis a Baranyai Elektro-Top Kft. is pályázott a támogatásra, amelyből tavaly szállt ki a politikus, azóta a gyereke vezeti azt a vállalkozást.

Öt százalékát ellenőrzik

“Sikerült megelőzni a jogosulatlan kifizetéseket” – nyugtatja a közvéleményt Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár a visszaélésekkel kapcsolatban. Másképp látja ezt Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa, aki a Népszabadságnak azt mondta, hogy például egy sárvári cég anélkül vett fel 20 millió forintot, hogy egyetlen négyzetméter földet is megművelt volna.

Idén 187 ezer gazdálkodó igényelt területalapú támogatást, 2013-ban hektáronként 69 ezer forintot kaphatnak a termőföldet használók. Azt azonban, hogy a területen valóban gazdálkodnak-e, alig ellenőrzik: a szúrópróbaszerű kontroll csupán öt százalékot érint.

Ráadásul a számítógépes rendszer csak azok közül választja ki az ellenőrizendőket, akik a megadott határidőig nyújtották be támogatási kérelmüket, holott késve is lehet jelentkezni. Ugyan a határidő lejártával naponta egy százalék ugrik a támogatás összegéből, az ellenőrzés elkerülése megéri a kis veszteséget. A most gyanúba keveredett cégek is egytől egyig határidőn túl jelentkeztek a támogatásért.

Kis halak, nagy halak?

Szöveges feladat következik:

Ha Ángyán József egykori államtitkár és Fidesz-frakciótag szerint a három nagy oligarcha, Csányi Sándor, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás köreihez köthető cégek 10,4 milliárd forint EU-s agrártámogatást kapnak az átláthatatlan földbérleti szerződéseknek köszönhetően, akkor ebben a 400 milliós ügyben mekkora halak akadhatnak fenn a hálón?

A helyes megoldásokat kommentben várjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik