Közélet

Megszüntették az eljárást a székházfoglalók ellen

székház (székház)
székház (székház)

Korábban a szervezőket pénzbírsággal sújtották.

Szerdán került bíróság elé a Fidesz székházát „elfoglaló” tüntetők ügye. A demonstráció szervezőit – összesen tizenegy embert – korábban pénzbírsággal sújtotta a rendőrség, összesen több mint négyszázezer forintra.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdai végzése szerint az érintettek nem követtek el el szabálysértést. Ennek tükrében  mind a tizenegy, eljárás alá vont ember esetében hatályon kívül helyezte a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt hozott rendőrségi határozatot, és megszüntette az eljárást velük szemben.

Fotó: MTI/Marjai János

A szervezők a tárgyalás előtt sajtóközleményt adtak ki, melyben egyebek mellett azt írják, természetesen elmennek, és minden következményt vállalnak. Ugyanakkor – ahogy ők fogalmaznak – visszautasítják a politikailag motivált, alaptalan eljárásokat, köztük azt, hogy szabálysértést követtek el azzal, hogy a tiltakozás előtt a Fidesz-székházhoz vonultak. Hozzáfűzik, a bírósági tárgyalás eredményét nem tartják sorsdöntő kérdésnek, az igazi kérdés az, hogy mit tehetnek ennek az „elnyomó rendszernek a felszámolása, valamint a szabad és igazságos társadalom létrehozása érdekében”.

Mint ismert, Március 7-én tüntetők tucatjai hatoltak be a Fidesz-székház udvarára, tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik