Közélet

A szélsőjobb is benne lehet a Kalasnyikov-ügyben

Egy korábbi jobbikos, a Betyársereg jelképét a mellkasára tetováló férfi csomagtartójából került elő Sümegen Kalasnyikov – írja a Népszabadság, és arról értesült, hogy rasszista akció készül lesencetomaji romák ellen.

Az ügyben elhatárolódási verseny indult a szélsőjobboldalon – adta hírül a Népszabadság. Ettől még alaposan belekeveredhet a Betyársereg és az Új Magyar Gárda. Ahogyan a Jobbik vagy más szervezetek is.

A történet július végére datálható, amikor szerda este negyed tizenegykor két, Sümegről érkező autót állítottak meg a rendőrök Lesencetomajnál. Az egyik kocsi csomagtartójából Kalasnyikov (AK–47 típusú gépkarabély) és száz különböző lőszer, valamint baseballütők kerültek elő. A két autóban hét férfi utazott. Egyikük elismerte, hogy a Kalasnyikovot és a lőszereket – állítása szerint a többiek tudta nélkül – ő tette a csomagtartóba: arra hivatkozott, hogy előző nap kutyasétáltatás közben találta Sümegen. Egyelőre ő az egyetlen gyanúsított. Lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntett gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

Ferenczi Gábor jobbikos parlamenti képviselő szerint a társaságból csak egyvalaki volt jobbikos, de már ő sem az: 2009-ben kilépett a pártból.

A Népszabadság értesülései szerint a rendőrség olyan információkhoz jutott, hogy rasszista akció készül lesencetomaji romák ellen, és komoly a veszélye annak, hogy a támadók fegyvert is használni akarnak. A rendőrség ezért avatkozott közbe.

A Népszabadság szerint a Lesencetomajnál megállított társaságban találjuk Dézsi Kornélt, a Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnökét és Király Krisztiánt, az Új Magyar Gárda Veszprém megyei „kapitányát”. Bár Király Krisztián gárdavezető a gépkarabélyos ügyben nem gyanúsított, egy másik eset miatt lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben. A gyanú szerint részt vett a Budapest Pride-ról hazafelé tartó felvonulók elleni támadásban.

Bognár Ákosnak hívják azt a férfit, aki a sümegi szervezet egyik alapítójaként 2009-ig jobbikos volt, és saját bevallása szerint a Kalasnyikovot a csomagtartóba rakta. Bognár egyébként elkötelezett szimpatizánsa a Betyárseregnek. A Népszabadság több, egymástól független forrása szerint a férfi a Betyársereg jelképét tetováltatta a mellkasára.

Dézsi Kornélt, a Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnökét váratlanul érte, hogy a közúti ellenőrzés során a rendőrök Kalasnyikovot találtak a kocsiban. A rendőrök – jegyezte meg – nemcsak az előzetes letartóztatásba helyezett Bognártól, hanem a helyszínen a többiektől is elvették a mobiltelefont. Később házkutatásokat tartottak és számítógépeket is lefoglaltak.

A most folyó nyomozás kiterjed arra, hogy a társaság milyen szándékkal indult Lesencetomajra, és arra is, mit akart kezdeni Bognár Ákos a Kalasnyikovval. Tisztázásra vár, hogy a többiek közül ki és mit tudott a gépkarabélyról. Mivel más típusú lőszerek is előkerültek, nem lehet kizárni, hogy egyéb fegyverek is vannak. Ezt is tisztáznia kell a nyomozásnak, ahogyan azt is: ha ezek léteznek, akkor mi köze van ezekhez az autókban ülőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik