Közélet

Járókelők orra előtt raboltak el lányokat Debrecenben

rablás (rablás, )
rablás (rablás, )

Sikítoztak, ellenkeztek, de ez két emberen kívül senkit sem hatott meg.

A járókelők körülbelül 10 százaléka kapja fel a fejét arra, ha tőle néhány méterre egy lányt akarnak autóba tuszkolni, elrabolni a nyílt utcán. A Forró Nyomon csapata Debrecen forgalmas pontjain, buszmegállókban tesztelte az embereket. Rejtett kamerákkal felszerelkezve több beépített lánnyal, és egy szintén beépített emberrablóval próbálkoztak.

Négy látványos mutatvány, csekély érdeklődés – többség még a sikítozásra sem fordult hátra. Két férfi akadt csupán, aki segíteni próbált. Az egyik rögtön a rendőrséget hívta, a másik pedig megpróbálta megvédeni a tinit.

Igaz-hamis

Ahogy arról a Hír24 beszámolt, két férfit keres a rendőrség, akik a gyanú szerint megpróbáltak autóba tuszkolni egy lányt Debrecenben. Az eset még szeptember 17-én történt, az Árpád tér közelében lévő buszmegállóban. Az ismeretlenek odaléptek a középiskoláshoz, egyikük megfogta a karját követelte, hogy szálljon be az autóba. A kamasz nem hagyta magát, az ismeretlen páros pedig elment. Október elején bejelentés érkezett a rendőrséghez egy kísértetiesen hasonló eset miatt. A megyei rendőr-főkapitányság fantomképet közölt a támadóról és külön nyomozócsoport alakult, hogy minél előbb kézre kerítsék a tettest, ám hamar kiderült, 13 éves lány csúnyán félrevezette őket. Az iskolás a nyomozóknak azt mondta, a korábban megjelent diáklányokat érintő hírek hatására találta ki az egészet.


Őket azóta sem találják (fotó: police.hu)

Fusson, fusson, fusson

Ám akár meg is történhetett volna. Vezendi Jánosné, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője a Forró Nyomonnak hangsúlyozta, nem szabad passzívnak lenni, azt mondani, hogy „nem az én gyerekem”, hiszen az is lehetne.

Fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy ne álljanak szóba idegennel. Ha belebonyolódnak egy ilyen beszélgetésbe, az alkalmas lehet arra, hogy elbizonytalanítsák őket, vagy esetleg sokkal többet tudjanak meg róluk, mint amit ők el szeretnének mondani, illetve, hogy egy olyan szituációba kerüljenek bele, amit egyébként máskor nem tennének meg. Semmiféleképpen ne üljenek be, idegen autójába, akkor sem, ha az arra hivatkozik, hogy eltévedt, hogy segítségre szorul. Azt se engedje, hogy megfogják a kezét, a karját. Ha ez mégis megtörténik, mert nem tudott ezelől semmiféleképpen kitérni, akkor egy határozott mozdulattal kell ezt elutasítani, lerázni az idegen karját és lehetőleg futni. Az ugyanis nem szégyen.

Kulcs, telefon, táska

„Nem azért állok oda, hogy na ma engem meg fognak támadni, akárkivel megtörténhet, és akivel megtörtént, az is azt gondolta még az előző egy percben is hogy vele ez nem történhet meg” – mondta egy debreceni önvédelmi oktató. Kocsis Csaba azt tanácsolja a fiataloknak, ha sötét helyen kényszerülnek egyedül sétálni, ne fussanak, határozott léptekkel haladjanak, a nyakukat ne húzzák be ki, ne tükrözzenek már a fellépésükkel is, hogy ők áldozatok. Legyen kéznél kulcs, telefon, a táskája is úgy, hogy ütni tudjon vele. Soha nem az a cél, hogy verekedjen, hanem az, hogy időt nyersen a futásra.

Ha kíváncsi, hogyan sikerült a Forró Nyomon csapatának játszi könnyedséggel „ lányt rabolni” fényes nappal, kapcsoljon este 7 órakor az RTLII-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik