Közélet

Műhiba után nem segítenek az agykárosodott kisfiún?

ujszulott(3)(960x640).jpg (újszülött, )
ujszulott(3)(960x640).jpg (újszülött, )

Ez elrontott császármetszés miatt a hatéves kisfiú agya károsodott és még ma sem tud beszélni. A kórház nem vitatja a hibát, de a biztosítótársaságuk nem mutat együttműködést, és az időt húzza – írja a Blikk.

A hatéves Huszár Csanád saját világába bezárva él. A kisfiú, bár hatéves, nem tud beszélni, így azt sem tudja elmondani szüleinek, ha valamit szeretne, vagy épp valamije fáj.

A Blikk cikke szerint a család kálváriája hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor kiderült, a baba haránt feküdt anyukája hasában, és bár a kicsi keze és lába felbukkant, miután az orvos a korábbi heg fölött ejtett egy vízszintes vágást, mégsem tudta kiemelni a picit. Ekkor ahelyett, hogy azonnal vágott volna függőlegesen is, segítséget kért. Sorsdöntő percek vesztek kárba, amíg egy másik orvos, a felettes megérkezett és beöltözött, bemosakodott. Csanádot újra kellett éleszteni. Egy hétig volt az újszülöttintenzíven, és mint később kiderült, a műtétes szülésénél annyi ideig volt oxigén nélkül, hogy az agya károsodott.

Dr. Martini Jenő, a családot képviselő ügyvéd, aki egyben szülész szakorvos is, a Blikknek elmondta, bár a Nyírő Gyula kórházat korrektül peren kívüli egyezségre törekszik, két éve hiába várnak a kártérítésre. Egy szülészprofesszor egyetértésével adott szakorvosi vélemény egyértelműen leírja, hogy az újabb vágás elmaradásával hibát vétett az orvos.

Ezt a kórház sem kívánná bírósággal eldöntetni. Ám az illetékes biztosítótársaság nem mutat együttműködést: az eset egyszerű szakmai megítélése ellenére két éve az időt húzzák – magyarázta az ügyvéd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik