Közélet

Ez vár a közlekedőkre a hétvégén

Útlezárás (útlezárás)
Útlezárás (útlezárás)

Sávlezárások, sebességkorlátozások és száraz utak – erre készülhetnek, akik útra kelnek szombaton vagy vasárnap.

A derűs, napos idő vélhetően sokakat csábít majd a szabadba, ám indulás előtt célszerű tájékozódni, hiszen többfelé találkozhatunk kisebb-nagyobb „bosszúságokkal”. Hídjavítás, “karcsúbb” sávok, út menti munkálatok, döcögös és kevésbé döcögős határátkelők tarkíthatják utazásunkat.  De legalább eső nem lesz, csak némi reggeli köddel kell számolni, így a kevésbé bátor és rutinos autósok is kimerészkedhetnek.

Aki a gyorsforgalmin

Szombaton és vasárnap az M51-esen, a 25+300-26+200 kilométerszelvények között – mindkét irányban – csak egy-egy sávot használhatnak a közlekedők. Az 5-ös számú főútról az M5 irányába pedig a felhajtót zárták le. És bizony a sebességkorlátozás sem marad el: maximum 60 kilométer per órával lehet haladni ezeken a szakaszokon.

Az M15-ösön hídjavítás miatt a 3+900-4+200 kilométerszelvények között hasonló helyzet állt elő: mindkét oldalon egy-egy sáv járható. Ráadásul csak váltakozó irányban, jelzőlámpás forgalomtereléssel és 40 kilométer per órás tempó mellett.

Az M5-ös 52+680 kilométerszelvényben minkét pályatesten sávelhúzásra kell számítani, a rendőrség szerint emiatt némiképp lelassulhat a forgalom.

Út mellett végzendő egyéb munkálatok miatt az M7-es 122+000-120+250 kilométerei között,  a bal pályatesten a haladó sávot lezárják, itt is terelik a forgalmat. Emiatt a sebességből is vissza kell venni, legfeljebb 80 kilométer per órát engedhetnek meg maguknak a sofőrök.

Némi örömre ad okot azonban, hogy az M0-son, M1-esen, és az M3-ason nem terveznek semmilyen munkálatot vagy forgalomkorlátozást.

Akik a határhoz

Egyes határátkelőknél feltorlódhatnak a kocsik ezekben a napokban. Tompán pénteken délutántól késő estig a kilépő irányban kell számolni sűrűbb forgalommal,  körülbelül 30 perc lehet errefelé a várakozási idő. A belépő oldalon pedig vasárnap déltől alakulhat ki hasonló helyzet. A teherforgalom vélhetően egész hétvégén döcögős lesz: mindkét irányban körülbelül 30-60 perc.

Röszkén, a belépő oldalon is várakozásra kell készülni, méghozzá szombat délelőttől illetve vasárnap kora délutántól egészen az esti órákig. Ez akár fél- egyórás „kényszerpihenőt” is jelenthet.

Errefelé – csak úgy, mint Nagylakon – lehetnek fennakadások a teherforgalomban. A várakozási idő mindkét irányban vélhetően 30-60 perc között mozog majd. A 7 és 19 óra között nyitva tartó ásotthalmi határátkelőnél nyitás után és zárás előtt a kilépő irányban alakulhat ki torlódás – körülbelül 30 perces – de csak a személyforgalomban.

Hajdú-Bihar megyében, Ártándon az országot elhagyó teherautók 12 órától 15 óráig  “ütközhetnek” sorokba szombaton. Hasonló helyzetre kell készülni vasárnap 23 óra és hétfő reggel 6 óra között. Ám ez valószínűleg nem jelent többet 30 percnél.

Záhonynál, a személyforgalomban vendégmunkások miatt lehetnek kisebb-nagyobb fennakadások egész hétvégén. A várakozási idő mindkét nap hosszabb lehet, akár 120 perc is, főképp vasárnap déltől aznap éjszakáig. Ennek a buszforgalom élénkülése az oka.

A teherforgalom sem” ússza meg” sem a hétvégét, sem a jövő hetet. Nem kizárt, hogy több mint három órát tölthetnek el itt a teherautók. Ez függ az ukrán oldalon lévő határ- és vámellenőrzés ütemétől is.

Beregsuránynál, a személyforgalomban a kilépő oldalon lehetnek kisebb  – félórás – torlódások, főként vasárnap este az ukrán turisták hazautazása miatt. A rendőrség „menekülőútvonalként” – a személyforgalomban közlekedőknek – továbbra is a 7-19 óra között nyitva tartó barabási és a 8-16 óra között használható lónyai határátkelőhelyet ajánlja. Bár nyitás után és közvetlenül zárás előtt itt is kialakulhatnak hasonló állapotok.

Zalában, Somogyban és Baranyában az előrejelzések szerint azonban gördülékeny határátlépésre lehet számítani.

A rendőrség azt javasolja, mindenképp tájékozódjunk, mielőtt útnak indulunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik