Közélet

Süketnéma lányt tartottak szex-rabszolgaként 9 éven át

A brit házaspár tízéves kora óta tartotta házuk pincéjében a Pakisztánból becsempészett lányt.

A most már a húszas éveiben járó süketnéma pakisztáni lány tíz éves volt, amikor a most 84 éves Ilyas Ashar magával cipelte Pakisztánból egy hamis útlevéllel, és a Manchesterhez tartozó Ecclesben lévő házának foglyává tette – jelentette a helyi sajtó. A lány a ház dohos pincéjében lakott, és szolgaként dolgozott a férfinek és feleségének, ezen felül a rendőrség jellemzése szerint „gonosz” férfi többször is megerőszakolta a rabszolgasorsban tartott lányt. A család a lány adatai felhasználva még több mint 30 ezer fontos állami támogatást is felvett.

A lányt 2009-ben fedezték fel a brit hatóságok, amikor a rendőrség egy teljesen más ügy miatt házkutatást tartott Ashar házában. Azt pedig csak azután tudták meg, hogy a lánynak mit kellett átélnie, hogy szociális munkások megtanították neki a süketnéma jelbeszédet.

A 84 éves brit férfit a héten találta bűnösnek egy manchesteri bíróság 13 rendbeli nemi erőszak vádjában, miután korábbi perekben már bűnösnek mondták ki embercsempészet, és csalás vádjában. A nemi erőszakkal foglalkozó perről csak most számolhatott be a helyi sajtó, mert eddig a sajtó kizárásával foglalkozott a bíróság az üggyel. A tárgyaláson olyan sokkoló részletekről is szó volt, hogy az ügyben döntő esküdteket a per vezető bíró tíz évre felmentette a további esküdi kötelezettségeik arról, a lelki trauma miatt – írta az Independent.

A 84 éves férfi büntetésének nagyságáról október 23-án dönt a bíróság – közölte a BBC. Peter Lakin bíró a mostani tárgyalás lezárásakor közölte Asharral, hogy „hosszú börtönbüntetésre számíthat” – írta az Independent.

Rabszolgaság a 21. században

Bár az érintetteket cseppet sem vigasztalja, nem számítanak egyedi esetnek – a rabszolgaság a 21. században is tömegesen létező jelenség. Időnként a média is beszámol fogvatartásról, fizetés nélküli dolgoztatásról, szexrabszolgaságról – gondoljunk csak az amstetteni vérfertőzésre, Gubicza Paulára, akit 18 napi órát dolgoztatták elrablói, vagy csanádpalotai rabszolgatartó vállalkozó történetére, hogy csak kiragadott példákat mondjunk (illetve a közkeletűen az elmúlt években megismert csicskázásra, ami szintén rabszolgatartás)

Ugyanakkor a világban a mai nap is 8,4 millió gyereket kényszerítenek dolgozni. Szénégető üzemekben ugyanúgy találhatunk rabszolgákat, ahogy a házasságkötésre szolgáló helyiségekben: a férjhez kényszerített lányok is rabszolgának minősülnek.

1,4 millió szexrabszolga kényszerül más uralma hajtani a testét 2013-ban, de az USA-ban is 40 ezren dolgoznak ma is gyakorlatilag rabszolgaként csak a mezőgazdaságban.

A 2013. november 5-én kezdődő Verzió Dokumentumfilm-fesztiválon levetítésre kerül egy dokumentumfilm a magyarországi szexrabszolgákról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik