Közélet

Újrakezdik a szekszárdi vizsgabiztos korrupciós ügyét

jogosítvány (vezetői engedély, )
jogosítvány (vezetői engedély, )

A legtöbb vádlott esetében hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet a Pécsi Ítélőtábla, amely szerint egy vizsgabiztost 3,5 év börtönre ítéltek. Volt aki birkával fizetett a továbbjutásért.

Súlyos eljárási hibák és megalapozatlanság miatt a táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa az ötven vádlottból csak tíz esetében tudott érdemben foglalkozni a Szekszárdi Törvényszék egy évvel ezelőtt hozott döntésével.

A bíró hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság számos vádlott esetében nem állapított meg tényállást, tényekből további tényekre helytelenül következtetett, és nem tett maradéktalanul eleget indoklási kötelezettségének.

Titkosszolgálati eszközöket is bevetettek

A perben az ügyészség a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) volt vizsgabiztosát, ügyintézőjét, két autósiskola vezetőjét, egy oktatót és tanulóvezetőket vádol azzal, hogy 2005 és 2008 között pénzt kértek, fogadtak el, illetve adtak a sikeres vizsgák érdekében.

Az öt fővádlott esetenként néhány ezer, akár több tízezer forintot kapott a tanulóktól. Akadt olyan vesztegető, aki egy birkával fizetett.

A vizsgázók cserébe igazolást kaptak, hogy megszerezték a szükséges elsősegélynyújtási ismereteket, és a számítógépes KRESZ-teszt kitöltésekor is számíthattak segítségre. Egy tanulónak például azt mondták a vizsgán, ne is nyúljon a géphez, mert csak elrontaná a tesztet, kitöltik azt helyette.

Az ügyben az NKH tett rendőrségi feljelentést, miután gyanússá vált, hogy feltűnően sokan tesznek sikeres vizsgát Szekszárdon. A vádat titkosszolgálati eszközökkel beszerzett bizonyítékok alapozták meg.

Súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki

A Szekszárdi Törvényszék első fokon a vizsgabiztost 31 rendbeli vesztegetésben mondta ki bűnösnek, amiért három és fél év börtönre, 735 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte, valamint végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. Az ügyintézőt nyolcrendbeli vesztegetés és 45 közokirat-hamisítás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel és 50 ezer forint vagyonelkobzással sújtották.

A két autósiskola vezetője és az oktató – a vesztegetésben játszott szerepétől függően – másfél év felfüggesztett, két és fél év, illetve három év börtönbüntetést, és évekre szóló eltiltást kapott foglalkozása gyakorlásától.

Az elsőfokú bíróság a vesztegető tanulóvezetők közül tízet pénzbüntetéssel sújtott, harmincötöt felmentett.

A táblabíróság csütörtökön egy tanulóvezető 150 ezer forintos pénzbüntetését fél év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre, négy társa 100 ezer forintos büntetését 150 ezerre emelte, öt tanulóvezető 100 ezer forintos büntetését helybenhagyta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik