Közélet

Pénzért árult jogsit külföldieknek a budapesti autósiskola

autos(960x640)(13).jpg (sofőr, autós, vezető, )
autos(960x640)(13).jpg (sofőr, autós, vezető, )

A legcsekélyebb tudás sem volt feltétel.

A nyomozás adatai szerint egy budapesti autósiskola vezetője cinkosaival szervezetten együttműködve 2008-2010 között jó pénzért jogosítványhoz segített román állampolgárokat. Ha az ügyfelek híján voltak az elméleti és gyakorlati tudásnak, ellenben akadt néhány ezer eurójuk, könnyedén hozzájuthattak a vágyott okmányhoz. Sokan közülük még olvasni sem tudtak.

A gyanúsítottak a „vizsgázóktól” alkalmakként 200-400 euró közötti készpénzt kértek el, a pénz a tolmács, a szakoktató, illetve a hivatalos személyként eljáró vizsgabiztos között osztották szét. Ráadásul 300-400 euróért a magyarországi megélhetésüket, illetve a magyarországi lakhatásukat alátámasztó, hamis iratokkal is ellátták őket, így juthattak hozzá a jogsihoz szükséges, lakcímet igazoló hatósági és a bevándorlási hivatal által kiállított regisztrációs igazolványhoz. Némi pluszpénzért – 100 euróért – az orvosi alkalmasságin is könnyedén átlibbentek, még a vizsgálatra sem kellett elmenniük.

Az okmányirodák egyes dolgozóinak is volt szerepe abban, hogy minden olajozottan menjen. Egyszerűen átsiklottak szabályok felett. Gyanúsítottként hallgattak ki egy budapesti postást is, neki az volt a dolga, hogy a vezetői engedély megszerzésével kapcsolatos hivatalos iratokat egyenesen a megbízóhoz vigye.

A 47 román és egy magyar állampolgár ellen indult nyomozást rendőrség most lezárta, közel 30 ezer oldalnyi iratanyag landolt a Fővárosi Főügyészségen, vádemelési javaslattal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik