Közélet

Soroksári gyilkosság: a kisfiút is kihallgatták

soroksar(960x640)(1).jpg (soroksár)
soroksar(960x640)(1).jpg (soroksár)

Édesapja jelenlétében három órán át kérdezgették a rendőrök a 11 éves Rolit, elsősorban a gyilkosság estéjéről, majd amikor a pszichológus beszélt a gyerekkel, az apát kiküldték, de őt nem tartják gyanúsítottnak – írja a Bors.

A gyilkosság óta a BRFK nyomozói nagyon széles körben hallgattak ki tanúkat az ügyben. Az asszony kollégái, barátnői mellett a férj barátai is sorra kerültek. Ez egy nyomozás során bevett rutin, ahogy az is, hogy Krisztinának a Facebookon történt teljes levelezését kinyomtatták, az alapján pedig több újabb kérdés merült fel.

A Bors szerint az áldozat férjét rengetegszer kihallgatta a rendőrség, és az ő jelenlétében törték fel Krisztina Facebook-oldalát a rendőrök. Ezek után végigkérdezték, kit ismer és kit nem a felesége internetes ismerősei közül. A férfi azt is megerősítette, hogy a kisfiát egy speciálisan a gyerekek kihallgatására kialakított szobában hallgatták ki nemrég a Teve utcai rendőrpalota hetedik emeletén.

A férfi kérdésre közölte a nyomozókkal, hogy szívesen vállalná a poligráfos hazugságvizsgálatot, de a rendőrök eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel. Mint mondta, hangsúlyozták, hogy ő nem gyanúsítottja az ügynek, azok a kihallgatások, amelyeknek részese, rutinfeladatok a nyomozók számára.

Amikor általában a rokon a tettes

Egy bűncselekménytípusban jellemzően a rokon a tettes a statisztikák megdöbbentő tanulsága szerint: a gyerekgyilkosságok esetében, melyekből évente átlagosan 30 történik Magyarországon, s átlag 20 esetben a szülő, rokon kezétől. Nagyon ritka, hogy idegen követné el a gyerekgyilkosságot – még ha olykor a média tálalása folytán máshogy tűnik is.

Mondd, kisfiam…

Hány éves kortól hallgatható ki egy gyerek? Nyilván minden gyereknek más a fejlődése, valaki érettebb, valaki fejletlenebb korához képest, de nagy átlagban ezt lehet mondani: a gyerek 2 éves korától képes visszaemlékezni a történésekre, de nem biztos, hogy vissza is tudja őket adni. 3 éves kortól már tud hazudni, de ezt nem rosszaságból teszi, hanem félelemből, érzelmi kötődések miatt. 4 éves kortól már megbízhatóan tudnak tanúskodni a megfelelő kérdezéstechnika mellett. 6-8 évesen a részletek tekintetében pontos képet tudnak adni, ezért érdemes erről kérdezni őket (és nem jó, ha sugalmazza a kérdés a választ – pl. a “Milyen színű kabát volt rajta?” kérdést jól megválaszolják, ellenben a “Fekete kabát volt rajta? már sugalmaz” valamit.) 10-12 évesen már a felnőttekkel egyenrangú módon tudják felidézni az eseményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik