Közélet

Közölték vele, hogy ő bizony halott

Legalábbis jogilag.

Az ohiói Donald Miller arra kérte a bíróságot, hogy semmisítsen meg egy 1994-es ítéletet és nyilvánítsa őt ismét élővé. Az eljáró bírónak azonban nem volt más választása, elutasította a kérelmet, mivel a jogerős halottnak nyilvánítást mindössze három évig lehet visszafordítani.

A majdnem húsz évvel ezelőtti határozatot nyolc évvel a férfi eltűnése után hozták. Az immáron 61 éves Donald saját bevallása szerint a ’80-as évek közepén munkanélkülisége és alkoholizmusa miatt szívódott fel, azonban 2005-ben visszatért.

Nem tudom, hogy ez mivel jár az Ön számára, de a jog szempontjából maga továbbra is elhunytnak számít” – szólt az eljáró bíró döntése. Bár a hároméves szabály egyértelmű, a bíró is érezte a helyzet abszurditását.

Jogot a zombiknak!

A férfinek tehát bírósági papírja is van arról, hogy ő halott. Ugyanakkor minden kétséget kizáróan él. Tehát élőhalott, azaz zombi. Segítünk a bírónak, aki nem tudja, ez az állapot mivel jár: 2010-ben egy amerikai bíróság kijelentette, a zombiknak is joga van a szabad véleménnynyilvánításhoz.

Történt ugyanis, hogy még 2006-ban fiatalok egy csoportja zombinak öltözve masírozott egy bevásárlóközpontban, kiabáltak, zajongtak. (A zombikat G. A. Romero szerepeltette először horrorfilmekben, és a fogyasztói társadalom agymosott-agyhalott tagjait szimbolizálták – a szimpla rémisztgetése mellett.) A rendőrség letartóztatta őket, de a bíróság kimondta, hogy ez törvénybe ütközött, mert “a zombiknak joga volt véleményt formálni Minneapolis belvárosában”. A zombik tehát nyilvánosan kifejezhetik világnézetüket.

Tán ezért van annyi belőlük a magyar közéletben?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik