Közélet

Eltűnt a láthatatlan bűn, a látható megjelent

Nagyon hiányzik egykori szomszédainak a dorg-mátriárka.

Több mint egy évtizeden keresztül Theresa Anderson volt a királynő New York állam, Buffalo városának egy szegények lakta utcájában. Az évek során öt házat vásárolt a Deshler srteeten, amibe gyermekei, unokái és egyéb rokonai költöztek, akik igazi lokálpatriótaként ügyeltek a környéken a rendre, a tisztaságra és a közbiztonságra, miközben mindnyájan a családi üzletben dolgoztak. A szomszédokat egyáltalán nem zavarta, hogy a családi vállalkozás fő tevékenysége kábítószerek 0-24 óráig tartó árusítása volt, hiszen az üzlet biztonságának érdekében, a család gondoskodott a környék nyugalmáról.

A Deshler street, forrás: google streetview

Az idillnek a szövetségi Kábítószer Ellenes Ügynökség (DEA) akciócsoportjának rajtaütése vetett véget egy évvel ezelőtt. Az 58 éves asszonyt egy héttel ezelőtt ítélték el, 17 és fél év börtönbüntetést kapott – írja a Syracuse.com, New York állam egyik vezető hírportálja. Az ügyészség kiemelte, hogy Andersent az tette különösen veszélyes bűnözővé, hogy hétköznapi, nagymamás megjelenésével mindenkit megtévesztett.

A szomszédok emlékeiben is egy átlagos nagycsalád él és nem egy maffia família. Sokan szomorú nosztalgiával néznek Andersenék hátrahagyott házainak bedeszkázott ablakaira:

„Tényleg nagyon hiányzik Theresa” – mondta el Debra Walker nevű szomszéd a portál riporterének – „akkor biztonságban éreztem magam, most betörnek a házamba.”

Mióta eltűntek, a felütötte környéken felütötte a fejét az elszegényedett környékekre jellemző bűnözés: megjelent az utcai prostitúció és az általában hozzá kapcsolódó erőszakos bűncselekmények – magyarázta egy másik szomszéd Deanna Gresko, aki úgy látja: a városszéli környék helyzete a szesztilalom fenekestől felfordult éveit idézi, amikor a városlakók a gengszterekhez fordultak, ha nyugodtan akarták éjjelente álomra hajtani a fejüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik