Közélet

Pisztolypárbaj egy pár cipőért

Tippelje meg milyen cipő az, amelyik miatt Amerika szerte kitört a hisztéria hétvégén!

Ha egy kecses Jimmy Choo, vagy egy hasonló divatipari legenda topánja körül jár az esze, téved! A őrjöngés origójában egy bumfordi, retro edzőcipő áll: a Retro 5 Bel-Air Jordan Limited Edition.

width

forrás: ebay

Két ember sérült meg lövöldözésben a Philadelphiától nem messze fekvő Wilmingtonban szombat hajnalban – jelentette a CBS. A férfiak egész éjjel egy sportcipő bolt előtt táboroztak, hogy nyitáskor biztosan kapjanak egy párat a 185 dolláros (40 ezer forint), limitált kiadású kosaras cipőkből. Az ügy körülményei egyelőre nem tisztázottak, az egyik férfi állapota azonban kritikus.

Hasonló, bár nem ennyire súlyos esetről számolt be egy atlantai televízió híradója is: egy helyi plázában hatalmas káosz tört ki, mert több mint ezer, köztük számost felfegyverzett ember akart szerezni egy-egy párral a cipőkből, amiből az egész államban, mindössze ötszázat dobott piacra a gyártó.

De mi van egy pár után gyártott, a divatból 20 éve kiment kosaras cipőben, amiért érdemes fegyvert fogni, sőt adott esetben használni is?

Az amerikai sportszeróriás, Nike és minden idők legjobb kosárlabdázója, Michel Jordan közös, Air Jordan márkájú termékei közül, néhány jóval túlmutat önmagán. Vannak kosaras cipő modellek, melyek szerves részei az amerikai popkultúrának, szimbólumai az adott korszaknak.

Az 5 Bel-Air Jordant a kilencvenes évek elejének sikersorozatában, a Will Smitht a világsztárság útján elindító, Fresh Prince Of Bel-airben (Magyarországon Kaliforniába jöttem címmel futott) látta először a világ. Nem az ifjú Smith későbbi pályája miatt vált azonban popkult-ikonná a sorozat és a cipő, hanem azért, mert általa kezdett ismertté és népszerűvé válni a hip-hop (tágabb értelemben az afro-amerikai) szubkultúra a többségi társadalom köreiben.

Bár a stílus már korábban megkezdte hódító útját az MTV éjjeli műsorsávjában, de a Fresh Prince volt az első műsor, mely hétről-hétre főműsor időben, milliók képernyőjén közvetítette a szegénynegyedek szlengjét és ritmusát. A Philadelphia gettójából, a milliomos rokonok mesés világába csöppenő laza kamasz, illetve minden, ami figurájához tartozik, sokak számára még ma is a fekete lakosság kultúrájának elfogadását szimbolizálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik