Közélet

Hirhedt náci volt a nagyapja a nigériai származású nőnek

„Amon – A nagyapám agyonlőtt volna” címmel írt könyvet családja szörnyű titkáról Jennifer Teege.

A német-nigériai nő nemrég derítette ki, hogy anyai nagyapja egy háborús bűnei miatt halálra ítélt véreskezű náci: név szerint Amon Goeth, a Plaszowi Mészáros. A kegyetlen szadista – akit a még a nácik is annyira elvetemült barbárnak tartottak, hogy menesztették posztjáról – története 1993-ban vált ismertté, amikor alakja felbukkant a Schindler listája című filmben – írja a The Independent.

Jennifer Teege először véletlen egybeesésnek tartotta, hogy eredeti családneve megegyezik a film egyik leggyűlöletesebb figurájának nevével. A születése után nem sokkal örökbe adott lány csak évekkel később jött rá az igazságra, amikor megtudta, hogy édesanyja Monica Goeth könyvet írt a háborús bűnösről.

„Mintha kirántották volna alólam a szőnyeget, csak annyira voltam képes, hogy lefeküdjek közeli padra és felhívjam a férjem, hogy értem kell jönnie, mert én mozdulni sem tudok” – idézte fel a szembesülés pillanatát Teege.

Jennifer Teege: nagyapja az egyik legvéreskezűbb náci volt
Fotó:AFP

A nő a könyvében ír arról is, hogy anyja, Monica 1970-ben, egy nigériai diáktól esett teherbe. Kislányát röviddel születése után örökbe kellett adnia egy gyermektelen párnak, de jó darabig tartotta velük a kapcsolatot. Jennifer Teege még nagyanyjával, Amon özvegyével is találkozott gyermekkorában, azonban soha senki sem beszélt előtte a sötét családi titokról. A kapcsolat később megszakadt a két család között, az anya ma már a Monika Hertwignevet viseli. Jennifer Teege úgy érzi, érthető, hogy édesanyja meg akarta őt védeni az igazságtól.

Monika Hertwig régebben interjút adott egy izraeli televíziós csatornának. Egy jelenetben Amon Goeth egykori házánál áll, és arról beszél, hogy mennyire kínozza őt az apja emléke, az emberé, aki az erkélyéről lövöldözött a csecsemőiket karjukban tartó nőkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik