Közélet

Belvárosi irodájában lett öngyilkos egy ügyvéd

pisztoly(1)(960x640)(1).jpg (pisztoly, lövés, )
pisztoly(1)(960x640)(1).jpg (pisztoly, lövés, )

Dr. B. László hétvégén végzett magával Erzsébet körúti irodájában, de a takarítónő csak órákkal később találta meg. Búcsúlevelet nem hagyott – tudta meg a Blikk.

A jogász holttestére a takarítónő akkor talált rá, amikor következő munkanapra akarta előkészíteni a cég irodáját. A megrémült asszony azonnal értesítette a rendőröket. A lövést a Blikk információi szerint senki nem hallotta, pedig az Erzsébet körúti bérház tele van lakásokkal és irodákkal.

Tette indokairól egyelőre csak találgatni lehet, mert nem hagyott búcsúlevelet. Végh József kriminológus szerint az, hogy a férfi a cég irodájában lett öngyilkos, két dologra is utalhat. Az egyik, hogy munkája során történt valami, ami miatt eldobta magától az életet. A másik – ami valószínűbb –, hogy meg akarta kímélni szeretteit, és azt akarta, hogy ne ők szembesüljenek először a tragédiával.

Öngyilkosság – az ügyvédek végzete?

Kiugróan magas az öngyilkosságok aránya az ügyvédek körében

Amerikai tanulmányok mutatnak rá, hogy az ügyvédek körében hatszor magasabb az öngyilkosságok előfordulása a teljes népességhez viszonyítva, és így a rák és a szívroham után ez a harmadik leggyakoribb halálozási ok ebben a foglalkozásban. Az amerikai ügyvédek nagy százaléka szenved depressziótól, ami az öngyilkossághoz vezető út első szakasza. A lelki zavarok, drog- és alkoholfüggőség aránya is a nemzeti átlag felett van az USA-ban – és semmi nem indokolja, hogy itthon ne máshogy legyen.

A fő probléma persze a folytonos stressz. Az egyes lelki problémák már olyannyira elterjedtek, hogy az ügyvédek a munka természetes velejárójaként tekintenek rájuk, meg sem próbálják kezeltetni magukat. Kentucky államban különösen súlyos a helyzet: 2010 óta 12 ügyvéd vetett véget önkezével az életének – mindegyik 53 év körüli, férfi peres ügyvéd volt. Szakírók azon gondolkodnak, hogy a tesztpilóták és versenyzők mintájára az ügyvédi fizetésekbe kockázati kompenzációként veszélyességi pótlékot kéne beépíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik