Közélet

Időzített bombák az ámokfutók

amokfuto-Denverben(960x640)(1).jpg (ámokfutás, denver, )
amokfuto-Denverben(960x640)(1).jpg (ámokfutás, denver, )

Mi indíthat valakit tömegmészárlásra, és meg lehet-e akadályozni valahogy a bajt? Végh József kriminálpszichológus volt a Hír24 vendége.

A napokban két tömeggyilkosság is történt. Az egyik az Egyesült Államokban, a másik Ausztriában. Mindkét gyilkosnak volt és lehetett is fegyvere, mert az egyikük veterán katona, a másik pedig vadász volt.

Ha az átlagos ember szemszögéből nézzük, semmilyen logika nem irányíthat valakit, aki 12 embert öl meg minden ok nélkül. Ha ez így van, akkor megelőzni sem lehet. A másik képlet, ha van valamilyen sajátos ok-okozati összefüggés, akkor azt elvben meg lehet találni. Obama elnök mindenesetre azt mondta, tenni kell valamit, mert attól tart, hogy a tömeggyilkosság kezd valamilyen rituálévá válni.

Itthon alig egy hónapja három lövést adott le egy fiatalember egy gyorsétteremben. Hamar kiderült, ő az, aki korábban tömeggyilkosságot akart elkövetni az egyik egyetemen. A bíróság szerint bár személyiségzavaros, tisztában van tette következményeivel, ezért csak két és fél év börtönt kapott. Májusban szabadult, augusztusban már lövöldözött a fővárosban.

A Hír24 szerdai adásának vendége volt Végh József kriminálpszichológus, akit Bárdos András arról kérdezett, van-e bármilyen előjele annak, hogy valaki ilyen szörnyűségeket fog elkövetni, és meg lehet-e előzni a katasztrófát.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik