Közélet

Elfogták S. Ábelt

A csütörtökön késő este a Móricz Zsigmond körtérnél lövöldöző 26 éves fiatalembert a pszichiáterénél kapták el a rendőrök. Információink szerint egy XI. kerületi Etele úti lakásban csaptak le rá nem sokkal délelőtt tizenegy előtt.

Kapcsolódó cikkek

Mint arról korábban beszámoltunk, S. Ábel csütörtök késő este a budapesti Móricz Zsigmond körtéren a levegőbe, majd a közeli gyorsétteremben a mennyezetbe lőtt, és elmenekült. Összesen három lövést adott le, az ámokfutásban senki sem sérült meg.

S. Ábelt idén májusban első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék. 21 hónapja van szabadlábon, miután 2011 novemberében – mert az előzetes letartóztatás elrendelésének törvényi feltételei nem álltak fent – szabadlábra helyezték.

Fotó: MTI/Földi Imre

Összesen 21 hónapot töltött előzetesben, és könnyen lehet, hogy már nem is kerül vissza a rácsok mögé: másodfokon akár enyhíthetik is a májusban kiszabott büntetést. A júliustól hatályba lépett Büntető törvénykönyv szerint ugyanis a fegyveres garázdaság bűntette 1-5 évről 0-3 évig terjedő szabadságvesztésre csökkent. És bár S. Ábel jóval július előtt követte el az ellene felhozott bűncselekményeket, az ítélet meghozatalakor – abban az esetben, ha az éppen hatályos Btk. a vádlottra kedvezőbb -, az újat kell alkalmazni.

Valahol itt fogták el:


Nagyobb térképre váltás

A csütörtök esti lövöldözésnek – amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban S. Ábel ámokfutott a Körtéren – semmilyen hatása nem lesz a másod fokú ítéletre. Ugyanakkor, ha a mostani, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés ügyében is eljárás indul ellene, arra már súlyosbító hatással lehet a korábbi iskolai mészárlás terve, és az egyébként kiszabható 2-8 évig terjedő szabadságvesztés középmértékét felfelé mozdíthatja el – természetesen csak, ha bűnösnek találják.

Este tízkor még az apjával volt

A 444.hu-nak nyilatkozott S. Ábel édesapja. “Este nyolckor beszéltünk vele, mert vízvezetékszerelő volt nála” – mondta, amikor arról kérdezték, mikor beszélt utoljára fiával. A férfi este tíz órakor még benézett a fiúhoz, aki akkor azt mondta, még elmegy valahova. Az apa ezután volt feleségéhez ment, ahol szendvicseket készítettek Ábelnek, aki másnap reggel munkába indult volna. Egy hete végzett erdei munkát, amit szülei szerint a maga módján élvezett is.

Az apa szerint fiát nagyon megviselte az elsőfokú ítélet, amit emberi méltóságának megsértéseként élt meg. Az Indexnek azt is elárulta, fia nem volt jól az utóbbi időben. “Feje fájt, gyomra fájt, minden baja volt.” A férfi elképzelhetőnek tartja, hogy Ábel cukorbetegsége is okozhatott viselkedési zavarokat. “Nem volt sajnos egyeztetve a szénhidrát és az inzulin.”

Egy volt gimnáziumi osztálytárs a hírportálnak elmondta, hogy Ábel akkoriban furcsa magatartásával tűnt ki osztálytársai közül. Előszeretettel járt rendőri tányérsapkában, a szünetekben pedig beállt a fehér fal elé, és közvetlen közelről nézte azt, hogy így pihentesse a szemét, mivel véleménye szerint így kevesebb impulzus jut be.

Nem akart ölni, segítségre volt szüksége

Azt akarta üzenni, hogy nem akarok embert ölni, de lehet, hogy fogok, ha nem kapok időben megfelelő, szakszerű segítséget – a kriminálpszichológus szerint ezért lövöldözött a Móricz Zsigmond körtérnél S.Ábel. A szakember úgy látja, a korábban emberölés előkészületével vádolt fiúnak segítségre van szüksége.

„Embert nem akart ölni, hiszen ha akart volna, tudott volna. Véleményem szerint csak egy riasztóüzenet volt a környezet számára, hogy ‘baj van velem, nem tudok változtatni rajta, segítsenek nekem, mert ha nem kapok segítséget, akkor – bár nem akarom – nagy bajt fogok elkövetni, amit nem fogok tudni megakadályozni.’ Nem hiszem, hogy gyilkolni akart, inkább csak el akart mondani valamit magáról, amire szavakkal nem volt képes” – mondta a Tényekben Végh József kriminálpszichológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik