Közélet

Több veszélyes teknős is kóborolhat az országban

aligátorteknős (ingyenes, aligátorteknős, teknős)
aligátorteknős (ingyenes, aligátorteknős, teknős)

A Tatai-, a Bánki- és a Naplás-tónál, valamint Budapesten is felbukkant már korábban olyan agresszív állat, amely játszótérnél támadt egy anyukára egy Pest megyei kisvárosban. Csak óvatosan a kóbor teknősökkel!

Immár egy hete próbálják befogni azt az emberre is veszélyes, öt-hat kilós aligátorteknőst, amelyről a Bors adott hírt szerdán. A Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora is megerősítette, hogy a Zsámbéki-medence egyik városában keresik az állatot, amely egy anyukára támadt, amikor meg akarta fogni.

Szilágyi István sem árulta el, hogy melyik településről van szó, mert nem szeretnék, ha “önjelölt vadászok” üldözni kezdenék az agresszív, veszélyes teknőst.

Elmondta, hogy a teknős egy patakban, “susnyás”, lápos helyen, bő egyméteres vízben bújt meg. Rendszeresen kijárnak hozzá Both Zoltánnal,vadállatbefogóval és döghúst helyeznek el a patakmeder egy pontján, hogy az állat “el ne szökjön”. A befogással meg kell várni a hűvösebb időt, amikor a teknős viszonylag gyakran kimegy majd a napra “feltöltődni” – tette hozzá Szilágyi István.

Az aligátorteknőshöz az 1990-es évek végéig könnyen hozzá lehetett jutni, bárki tarthatott ilyet otthon az akváriumban, csakhogy mostanra ezek az állatok kinőtték az akváriumokat, és gazdáik közül többen az eledelül szolgáló húst sem akarják megvenni nekik, inkább megszabadulnak tőlük – magyarázta a kurátor. Szerinte így kerülhetett a Pest megyei patakba az állat.

Nagyon agresszív

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a teknős egyetlen harapással akár egy kapanyelet is képes megroppantani, vagyis komoly sérüléseket okozhat az embernek, ezért aki meglátja, véletlenül se próbálja megfogni.

Mivel korábban a Tatai-, a Bánki- és a Naplás-tónál is láttak hasonló állatot, és a Lágymányosi híd budai hídfőjétől is érkezett “szakavatott” bejelentés aligátorteknős jelenlétéről, elképzelhető, hogy máshol is felbukkan egy-egy példány. Aki bárhol felfedez ilyen nagyméretű, durva páncélzatú állatot, hívja a katasztrófavédelmet, vagy a rendőrséget, hogy megtehessék a befogáshoz szükséges intézkedést – hangsúlyozta a kurátor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik