Közélet

Romagyilkosságok: elhagyta a tárgyalótermet két vádlott

romagyilkosság, ítélethirdetés, bíróság (tárgyalás, )
romagyilkosság, ítélethirdetés, bíróság (tárgyalás, )

Három vádlott tényleges életfogytiglant, a negyedik 13 év fegyházat kapott elsőfokon, de nem jogerősen. Ketten nem voltak kíváncsiak az indoklásra. A vádlottak előzetesben maradnak.

Tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

Az ítélet indoklása közben az első- és másodrendű vádlott elhagyta a tárgyalótermet. Kiss Árpád és testvére, Kiss István előzőleg azt közölte a bíróval, hogy nem kívánja tovább hallgatni az indoklást. Ezt követően a két előzetes letartóztatásban lévő vádlottat a büntetés-végrehajtási őrök bilincsben kikísérték a tárgyalóteremből.

Fotók: Berecz Valter

A gyilkosok sem tagadták a rasszista indítékot

Az ítélet kimondta a rasszista indítékot. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta: erkölcsileg elvetendő, egyetlen országban sem megengedhető, hogy valakik, egy etnikum megrendszabályozása, megzabolázása, megfélemlítése céljából szövetkezzenek bűncselekmények elkövetésére. A rasszista indíték nem csak a tanúk vallomásaiból nyilvánvaló, de még maguk a vádlottak sem tagadták – tette hozzá.

Mindezek miatt az emberölések egyik minősítése az aljas indok, emellett a bíróság még több emberen, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, részben 14. életévét be nem töltött személyek sérelmére elkövetettnek is minősítette az életelleni cselekményeket.

Hogy miért kaptak hárman közülük tényleges életfogytiglant, itt elolvashatja!

Az ítélet szerint Kiss Árpádnak 35, Kiss István nak 32, Pető Zsoltnak 31, Csontos Istvánnak pedig 6 millió forint perköltséget kell megfizetnie az állam részére.

Egyik vádlott sem fogadja el az ítéletet

A fellebbezések miatt az ítélet nem jogerős. Várhatóan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd a per.

Az ügyész a három tényleges életfogytiglant tudomásul vette, ám a negyedrendű Csontos István esetében kiszabott 13 éves fegyházbüntetés ellen súlyosítás érdekében fellebbezett.

A vádlottak kivétel nélkül fellebbeztek, részben hatályon kívül helyezés, új elsőfokú eljárás, részben pedig felmentés érdekében.

A másodfokú határozatig mind a négy vádlott előzetes letartóztatásban marad.

Tumultus a bíróságon

Több mint száz érdeklődő érkezett a romagyilkosságok elsőfokú ítélethirdetésére a Budapest Környéki Törvényszékre, a bíróság épületét kívülről és belülről is rendőrök biztosítják. Az épület előtt gyülekező néhány ember olyan pólót viselt, amelyen az áldozatok fotói láthatók, és az a felirat: Bőrük színe volt a bűnük.

A tárgyalás megkezdése előtt nagy tumultus alakult ki a bíróság épületében, a folyosón és a tárgyalóterem előterében többen felháborodottan kiabáltak, mivel nem jutottak be a terembe.

Hat embert öltek meg

Az eljárás adatai szerint három vádlott 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

Az ügyészség szerint rasszista indítéka van a cselekménysorozatnak, amely miatt az első három vádlottat ötszörösen minősülő – aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett – emberöléssel vádolták tettesként, negyedik társukat pedig bűnsegédi magatartással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik