Közélet

Budapest Pride: Rács mögött a verekedők

pride (pride)
pride (pride)

Letartóztattak 3 gyanúsítottat a négyből. Egyikük - ügyvédje szerint - csak ott volt, nem bántott senkit.

A július 8-ai melegfelvonulás után három embert ért rasszista támadás a Szent István körút és a Bihari János utca kereszteződésénél. A BRFK és a tatabányai rendőrség szerdán négy férfit fogtak el, a sértettek hármat bántalmazójukként, egyet pedig a csoportosulás tagjaként azonosítottak.

Az őrizetbe vett Cs. István 27 éves albertirsai, M. György 53 éves budapesti és M. Zsolt 22 éves jászkarajenői férfi ellen csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak és könnyű testi sértés, a szabadlábon védekező Sz. Zoltán 32 éves tatabányai férfi ellen pedig csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak címén indult eljárás.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken harminc napra elrendelte Cs. István, M. György és M. Zsolt előzetes letartóztatását.

Ártatlanul csukták be?

Az egyik férfi ügyvédje a Hír24-nek elmondta, ügyfelét közösség elleni erőszakkal gyanúsítják, pedig nem csinált semmit. Az ügyvéd szerint a férfi bűne annyi, hogy a helyszínen volt, amikor a verekedés történt.

Felvetésünkre, hogy a rendőrség csak azért nem helyez valakit előzetes letartóztatásba, mert volt valahol, Mile Attila azt mondta: vannak esetek, amikor már az is elég bűncselekmény elkövetéséhez, ha az illető a helyszínen van, és látja, hogy mi történt. Mindenesetre azt sem a férfi, sem az ügyvédje nem tudja, hogy miért pont őt gyanúsította meg a rendőrség, de ezt a nyomozás ezen szakaszában nem is szokták elárulni.

A rendes családapa és a gárdista népünnepély

Mile Attila elmondta, ügyfele “rendes, vidéki családapa, aki tisztességes családi életet él”. Kérdésünkre, hogy egy tisztes családapa miért egy melegellenes tüntetésen tölti a hétvégéjét, az ügyvéd azt mondta, a férfi nem ellentüntető volt, egy másik demonstráción vett részt.

Mint megtudtuk, a tisztes családapa szombat délután társaival együtt a bajtársiasság napjára emlékezett az Erzsébet-téren, ami egyfajta gárdista népünnepély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik