Közélet

Milliárdos áfacsalás: mindent lefoglalt a NAV

áfacsalás (áfacsalás)
áfacsalás (áfacsalás)

Az egyik szervező Dominikán nyaralt, de a házában villanyóra és vízóra sem volt. Meglopta a közműszolgáltatókat is.

A jól szervezett cégcsoport Szlovákiából szerzett be főként étolajat és cukrot, melyet több cégen átfuttatva Magyarországon értékesített, közvetetten hipermarketeknek is. A társaságok az adófizetés elkerülésére hamisított adatokat szerepeltettek a bevallásaikban, így 2,5 milliárd forint kárt okoztak az államnak.

A pénzügyi nyomozók egyszerre harminc helyen csaptak le: a társaságok székhelyén, az ügyvezetők lakásán és a könyvelőnél tartottak házkutatást. A cégcsoport irányítóit és a könyvelőt gyanúsítottként hallgatták ki, öt embert őrizetbe vettek.

Az egyik szervezőt nem sikerült elfogni, mert a Dominikai Köztársaságban tartózkodik, ellene elfogató parancsot adtak ki. Ennek ellenére az ő házába is bementek: nem volt se vízóra, se villanyóra, azaz a közművek használatáért nem fizetett a tulajdonos. A NAV munkatársai lopás miatt jelentették fel ezért. Egy másik szervező lakásán kokaint is találtak, erről szintén értesítették a rendőrséget.

A nyomozók lefoglaltak 25 ezer eurót és majdnem kétmillió forintot, négyszázmillió forint értékben pedig 16 autót, köztük Porsche Cayenne-t, BMW-t és Audit, 11 ingatlant, továbbá zárolták a cégek bankszámláit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik