Közélet

Kisiklott egy vonat Párizs mellett

Sinpar(210x140)(1).jpg (sín, )
Sinpar(210x140)(1).jpg (sín, )

Kisiklott egy vonat Párizs közelében. A balesetnek a hatóságok szerint több áldozata is van.

Kisiklott egy vonat péntek délután a Párizs közeli Brétigny-sur-Orge településnél. A balesetnek több áldozata van – közölte a helyi prefektúra.

A BFM hírtelevízió és a Le Parisien című párizsi napilap internetes oldalának értesülése szerint a katasztrófában legalább nyolc utas életét vesztette és “sok a sérült”. Többen közülük a vasúti kocsikba szorultak, van, akit áramütés ért.
A sérültek mentése jelenleg is folyik. A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen.
A gyorsvonat Párizsból, az Austerlitz pályaudvarról indult és Limoges városa felé tartott, amikor kisiklott. A hírtelevíziók felvétele szerint a vonat két részre szakadt, és több kocsija is felborult.

Manuel Valls belügyminiszter a dél-franciaországi Nimes-ben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a nem végleges adatok szerint hét áldozata van a balesetnek, a sérültek száma pedig “több tucat”. 

Rendőrségi források szerint a vonat délután 5 órakor nagy sebességgel érkezett a Párizstól 27 kilométerre található település pályaudvarára, ahol ismeretlen okokból szétszakadt. A vonat egyik része tovább haladt, a másik fele pedig a sínekre borult.

A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a menetrend szerint a vonatnak nem kellett volna megállnia a pályaudvaron, ezzel magyarázható, hogy gyorsan haladt.

A belügyminisztérium 17.23-kor elrendelte az úgynevezett vörös színű riasztást, amely arra utal, hogy jelentős az áldozatok száma. A vörös riasztás a mentés megszervezésére vonatkozik abban az esetben, ha sok az áldozat. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a súlyos sérülteket helikoptereken szállítják párizsi kórházakba.  
Az Austerlitz pályaudvarról induló és oda érkező teljes vasúti forgalmat leállították.

Bernard Decaux, Brétigny-sur-Orge polgármestere a Le Parisien című lapnak elmondta: a mentésben résztvevők arról tájékoztatták, hogy nagyon sok a sérült és nagy a pánik a helyszínen.
“Apokaliptikus a látvány. Megpróbáljuk a dolgokat megszervezni, de minden a tűzoltókon múlik. Mindannyiunknak nagyon nehéz most beszélni. A polgármesteri hivatalban termeket fogunk megnyitni (a vonat utasai számára)” – tette hozzá.

– A Külügyminisztériumnak egyelőre nincs tudomása arról, hogy a Párizs közelében történt vonatbalesetnek lenne magyar áldozata – mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője a párizsi magyar nagykövetségtől kapott információ alapján pénteken kora este az MTI-nek.
Kaleta Gábor hozzátette: a fejleményekről folyamatosan tájékozódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik