Közélet

Elnapolták az ülést a Csatári-ügyben

csatáry-lászló (ingyenes, )
csatáry-lászló (ingyenes, )

A tárgyalás azért maradt el, mert az idős ember nem jelent meg a kassai bíróságon.

Határozatlan időre elnapolta csütörtökön a kassai kerületi bíróság azt a nyilvános ülést, amelyen a testületnek Csatári László életfogytiglani szabadságvesztése letöltésének módjáról kellett volna döntést hoznia – közölte az MTI pozsonyi irodájával Marcela Gálová, a kassai kerületi bíróság szóvivője.

Az ülést azért napolták el, mert Csatári László nem jelent meg a tárgyaláson, és a bíróság csütörtökig nem kapott értesítést arról, hogy Csatári átvette-e az idézést – mondta a szóvivő. Hozzátette: az új tárgyalás időpontjáról azután születhet döntés, hogy tisztázódik, az elítélt átvette-e az idézést és ha nem, akkor erre miért nem került sor.

A kassai bíróság szóvivője a további lépésekkel kapcsolatban azt mondta: ha a bírósághoz kézbesítetlenül érkezik vissza az idézést tartalmazó, június derekán küldött ajánlott levél, kéréssel fordulhatnak az ügyben illetékes magyar bírósághoz, hogy biztosítsa az idézés kézbesítését. Ha a kézbesítés után Csatáry László úgy dönt, hogy nem vesz részt a tárgyaláson, a bíróság már távollétében is döntést hozhat az ügyében. Várhatóan néhány hét telik el addig, amíg a kassai bíróság az idézés kézbesítése körüli dolgokat tisztázni tudja, és dönthet arról, mikorra tűzi ki a tárgyalás új időpontját – tette hozzá a szóvivő.

A csütörtökön elnapolt nyilvános ülésen többek között arról dönthettek volna, hogy Csatári Lászlónak melyik büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie a rá kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést. Ennek előzménye, hogy a kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a kassai Népbíróság 1948-ban Csatári László ellen “fasiszta megszállás és kollaboráció” miatt hozott halálos ítéletét. A Népbíróság eredeti ítéletét azért minősített át a kassai ítélőtábla, mert a hatályos szlovák jogrend nem számol halálbüntetéssel, és így az egykori ítélet csak így vált “végrehajthatóvá.”

A kassai kerületi bíróság által márciusban megváltoztatott ítélet eredetijét a főként “politikai bűncselekményekkel” foglalkozó kassai Népbíróság hozta. Az 1948. június 8-án – egynapos perben – meghozott ítélet “fasiszta megszálló és kollaboráció” bűntettében találta bűnösnek és ítélte halálra Csatári Lászlót.

Az előzmény, hogy a Fővárosi Törvényszék döntése szerint meg kell vizsgálni, hogy a volt kassai gettóparancsnok ügyében korábban meghozott halálos, majd életfogytiglanra változtatott ítélet érvényes lehet-e Magyarországon, és ha igen, Csatári László letöltheti-e itthon a büntetését.

Mivel háborús bűntett a vád, így az ügy kiemelt jelentőségűnek minősül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik