Közélet

Így trükköznek a gáztolvajok

gazora(960x640)(2).jpg (gázóra, )
gazora(960x640)(2).jpg (gázóra, )

Évente nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget, 50 ezer család éves fogyasztását lopják el hazánkban a gáztolvajok – írja a Pénzcentrum.hu.

Nemrég a BorsodOnline számolt be annak a mezőcsáti férfinak az esetéről, aki három évre felfüggesztett két év börtönt kapott, mert többször is megcsapolta a földgázvezetéket, és ezzel életveszélynek tette ki saját magát és lakókörnyezetét, valamint mert 413 ezer forint értékben használt el gázt fizetés nélkül.

A Pénzcentrum.hu szerint a történet nem kuriózum Magyarországon, évente ugyanis több tízezer szabálytalan vételezést regisztrálnak a szolgáltatók. A Tigáz szolgáltatási területén tavaly például 70 millió köbméternyi gázt loptak el, 9 milliárd forint értékben. A társaság korábbi tájékoztatása szerint 2012-ben a 72 ezer célzott ellenőrzés során mintegy 13 ezer esetben tártak fel szabálytalan vételezést. A gázlopások felében a plombát sértik meg, illetve a mérő számlálóját pörgetik vissza, az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig a mért rendszer megkerülését alkalmazzák – írja a portál.

A szabálytalan gázvételezés egyébként jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés. Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű (390, vagy 540 ezer forint) kötbér. Mivel az elcsalt gázmennyiséget lehetetlen pontosan meghatározni, a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni napi 13 vagy 18 ezer forintos összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik