Közélet

Mégis jó a magyar tűzoltóruha?

tuzolto(210x140)(1).jpg (tűzoltó)
tuzolto(210x140)(1).jpg (tűzoltó)

A langlovagok.hu azt állítja, a teszt közben egy tűzoltó megégett. A katasztrófavédelem szerint ez nem igaz.

Hajdu Márton, az országos katasztrófavédelem helyettes szóvivője a Hír24-nek azt mondta, hogy 2013 márciusában és áprilisában 271 öltözet R13 típusú tűzoltó bevetési védőruhát adtak ki a megyei és fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóságokra, az úgynevezett csapatpróba végrehajtása végett. Így valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon szolgálatot teljesítő hivatásos tűzoltó megismerkedhetett az új fejlesztésű, magyar gyártmányú védőruházattal.

A csapatpróba még tart, de a tapasztalatok kedvezőek. Voltak észrevételek, javaslatok apróbb módosításokra, de ezek például a zsebek elhelyezésére vonatkoztak.

Mivel a csapatpróba döntően szubjektív, ezért az objektivitás érdekében tűzszimulációs gyakorlópályán, tűzoltási gyakorlaton is teszt alá vetették a korábban rendszeresített gyártmányokkal együtt.A teszt eredménye szerint az R13 típusú bevetési védőruha hővédő képessége megfelelő. A gyakorlatban senki nem szenvedett égési sérüléseket.

A gyártó is vizsgálatoknak vetette alá a ruházatot. Felkért egy intézetet a tűzoltó védőruházatra vonatkozó nemzeti szabványnak való megfelelést igazoló vizsgálatok elvégzésére, valamint az  EU-előírásoknak való megfelelést igazoló és az EU teljes területén a forgalmazást engedélyező tanúsítvány kiadására. Az R13 védőruházat a szabványos vizsgálat eredményei alapján a kettes teljesítményfokozatnak, azaz a magasabb védőképességnek felel meg.

Szerdán a langlovagok.hu azt írta, hogy komoly problémák merültek fel a magyar fejlesztésű, R13-as tűzoltó védőruha hővédő képességével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik