Közélet

Tűzoltó égett meg az új védőruhában

tuzolto(210x140)(1).jpg (tűzoltó)
tuzolto(210x140)(1).jpg (tűzoltó)

Komoly problémák merültek fel a magyar fejlesztésű, R13-as tűzoltó védőruha hővédő képességével.

“Elhasználtak, kopottak, nem a kor követelményeinek megfelelőek” – így fogalmazott Pintér Sándor belügyminiszter a tűzoltók használatban lévő védőruhájáról márciusban, a hókáosz botrányának fényében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) évértékelő állománygyűlésén. A tárcavezető ekkor nyilvánosan felkérte a katasztrófavédelmi főigazgatót, hogy vizsgálják meg a védőruhák teljes cseréjének lehetőségét. “Minőségi munkát várunk el, minőségi körülményeket kell biztosítani az embereknek, hogy ezt az elvárást teljesítsék” – jelentette ki.

Ekkor már tudni lehetett, hogy az R13-as védőruhával kívánják felszerelni az állományt, melyet a “hazai gyártási tapasztalatok, a korszerű alapanyagok tanulmányozása alapján fejlesztettek ki”. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság év elején ismertetett tervei szerint három év alatt az összes tűzoltó védőruháját erre a típusra cserélik, 2013 júniusáig már háromezret osztanak ki – írja a langlovagok.hu.

A csapatpróba során azonban komoly problémák merültek fel. Bár a katasztrófavédelem megyei honlapjai és szóvivői propagandagépezetként hirdetik, hogy az “R13 jelzésű bevetési védőruha beváltotta a hozzá fűződő reményeket”, egyes tűzoltók merőben más véleményen vannak. A tapasztalatuk alapján a védőruhának nem megfelelő a hővédő képessége, a tűzoltás során szinte megfőnek benne.

A budapesti tűzoltók visszajelzései alapján a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) májusban tűzszimulációs gyakorlatot rendelt el. Ennek során egy konténerben, valós tűznél keletkező hőnél tesztelték a jelenleg használatos és az R13-as védőruhát. A gyakorlaton annak a tűzoltónak, aki a rendszeresített védőruhát használta, nem esett baja, a védőeszköz viszont kívül megégett. Aki az R13-ast viselte, kisebb égési sérüléseket szenvedett, a védőruha viszont csak elszíneződött. Az FKI az eredményről tájékoztatta az OKF-et, a védőruha csapatpróbáját pedig beszüntette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik