Közélet

Soproni vérengzés – nem akartam ölni, csak lopni

soproni-kettős-gyilkosság (ingyenes, v.roland, helyszíni bizonyítás)
soproni-kettős-gyilkosság (ingyenes, v.roland, helyszíni bizonyítás)

A másodrendű vádlott azt mondja, társai összeesküdtek ellene. Ő senkit sem akart bántani.

A tavaly áprilisi soproni lőtéri kettős gyilkosság másodrendű vádlottja kedden a Győri Törvényszék előtt – a másik vádlott szavait cáfolva – azt mondta: fegyvert lopni mentek a lőtérre, nem gyilkolni. A két fiatalember szembesítése nem járt eredménnyel.

A fiatal, akit előzőleg ötletadónak nevezett a társa, közölte: ők korábban abban állapodtak meg, hogy bemennek, majd amikor fegyvert szereznek, kifutnak vele. Azt mondta, hogy ő azért segített két iskolatársának korábban a betöréseknél, rablásoknál, mert azok ebből akarták visszafizetni neki tartozásaikat.

Tagadta, hogy kaszinószenvedélye miatt vett volna részt a bűncselekmények elkövetésében, ennek az időtöltésnek 2012 februárjában kezdett hódolni. „Ekkoriban bűncselekményt már nemigen követtünk el” – mondta. A barátnője apjától két ízben ellopott, szerinte összesen kétezer eurós összegről pedig úgy nyilatkozott: csak visszavette a pénzt, amit a lányra költött, mert szerinte korábban kétszer is megcsalta.

Megőrült

Elmondása szerint az Anger-réti lőtéren pedig azért halt meg két ember, mert egyik társa „megőrült”, és lelőtte a lőtérvezetőt, majd a nem sokkal később betoppanó egyesületi tagot is.

A fiatalember, aki a többi bűncselekményről szabadon, szóban, a lőtéri eseményekről azonban papírról felolvasva nyilatkozott a bíróság előtt, arról beszélt, azért működött együtt lövöldöző társával, így azért tüzelt a második áldozatra, mert attól félt, hogy különben megvadult cimborája ellene fordítja a fegyvert.

„Én nem akartam senkit lelőni, én nem lennék képes rá” – mondta egy kérdésre válaszolva a vádlott. Szerinte két társa aznap éjjel találhatta ki rá nézve terhelő vallomását, amikor az ő soproni lakásában aludtak, ő viszont hazament apjához egy közeli faluba.

„Mindent rám vallottak, mert volt idejük mindent megbeszélni” – fogalmazott, szólva arról is: nem mert se apjának, se a hatóságoknak szólni a történtekről, és nagy megkönnyebbülést érzett, amikor másnap behívták a rendőrségre, azonnal be is ismert mindent.

A két vádlott a tárgyalóteremben tartott szembesítéskor is ellentmondott egymásnak, a másikra hárították a felelősséget. Abban sem értettek egyet, hogy kinek az ötlete volt, hogy a lőtérről szerezzenek fegyvert.

Hidegvérrel öltek

Mint ismert, tavaly áprilisban három kamaszt vettek őrizetbe Sopronban, akik kegyetlenül kivégeztek két embert a helyi lőtéren. Fegyvereket akartak, hogy bűnözhessenek. Azt is tudták, ezért gyilkolni fognak, de ez egy pillanatig sem tartotta vissza őket. A lőtér vezetőjét akarták megölni. Végül nem „csak” vele végeztek. Megöltek egy 43 éves férfit is, aki pont rossz időben jelent meg a lőtéren. Szerencsére gyermeke nem volt vele, de ez nem sokon múlt, kint várt a kocsiban. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint, ha a 13 éves lány apja után megy, a fiúk gondolkodás nélkül tüzet nyitottak volna. Az ifjú bűnözők szép lassan lépdeltek a bűnözés lépcsőin. Mire eljutottak a gyilkossághoz, már nem ismertek mértéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik