Közélet

Velük raboskodhat Bándy Kata gyilkosa

Csillag Börtön (csillag börtön, rab, )
Csillag Börtön (csillag börtön, rab, )

Várhatóan a szegedi Csillag börtönben tölti majd örökös rabságát P. László. Többek között a kaszinós gyilkos, az oktogoni mészáros és a várdai rém társaságában.

Mint arról korábban beszámoltunk, tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék első fokon P. Lászlót, Bándy Kata rendőrségi pszichológus gyilkosát pénteken. A bíróság a férfit aljas indokból elkövetett emberölésben és kifosztásban mondta ki bűnösnek. Mellékbüntetésként tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte az eljárás során felmerült mintegy 12,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Halálukig rács mögött

Elvileg 1993 óta lehet tényleges életfogytiglani szabadságvesztést (TÉSZ) büntetési tételként alkalmazni Magyarországon; ’93-’99 között csak akkor lehetett volna kiszabni, ha valakit ismételten életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek volna – tehát csak elvi lehetőség volt, a gyakorlatban nem alkalmazták. 1999 óta lehet már első bűncselekmény esetén is kiszabni.

Jelenleg hazánkban összesen 25 férfifogvatartott tölti jogerős tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés-büntetését – közölte megkeresésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.


Fotó: Neményi Márton

A TÉSZ-re ítéltek többségét a szegedi Csillag börtönben őrzik, egy speciális, elkülönített, különleges biztonsági fokozatú részlegben, magánzárkákban. Amennyiben jogerőre emelkedik a P. László elleni ítélet, nagy valószínűséggel őt is a TÉSZ-es körletre szállítják majd. (Ha kíváncsi rá, hogyan élnek azok, akik soha nem szabadulnak és már semmiben sem reménykedhetnek, és, hogy egyáltalán kibírható-e ép ésszel az örökös rabság, ide kattintson!)

Ők lehetnek a zárkaszomszédok

Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték például azt a 25 éves férfit, akit egy 14 éves szécsényi fiatal brutális meggyilkolásával vádoltak. Az ítélet szerint Pongrácz Tamás 2005. április 1-jén késsel kényszerítette a 14 éves lányt, hogy beszálljon az autójába. A férfi több sérülést okozott a lányon, majd egy emésztőgödörbe dobta, ahol a kislány megfulladt. A tárgyalást vezető bíró azt mondta, azért szabta ki a bíróság a legsúlyosabb büntetést, mert a vádlottat véglegesen ki kell rekeszteni a társadalomból.

Bár a Csillagban közel kétszáz életfogytos ül, a HSR (hosszúidejű speciális rezsim) körlet tagjai külön kasztot képeznek a börtönhierarchiában. Igaz, a többség csak hallott az ott fogvatartottakról, a speciális rezsimbe ugyanis még az őrök zöme sem bejáratos.

(A teljesség igénye, és hivatalos tájékoztatás nélkül szedtünk össze néhány bentlakót. Róluk ide kattintva, a “Hosszú idejű speciális rezsim” rész alatt olvashat!)

Polt Péter egyetért

Polt Péter legfőbb ügyész a már évek óta létező tényleges életfogytiglani büntetés kapcsán nemrég úgy fogalmazott: egyetért ennek a büntetésnek a magyar jogrendbe való bevezetésével: szűk körben, de indokolt lehet bizonyos elkövetők végleges elszigetelése a társadalom védelme érdekében.

Ezt a szankciót egyébként nemzetközi egyezmények nem tiltják, a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlata tudomásul veszi, az unió több országában is létezik, ahol pedig nem, ott is fellángolnak a viták a szükségességéről egy-egy közfelháborodást kiváltó nagy súlyú bűncselekmény után, ahogy ez történt Norvégiában az Anders Behring Breivik által elkövetett, csaknem száz halálos áldozattal járó bűncselekmény után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik