Közélet

Szörnyű részletek Szita Bence haláláról

Szita-Bence(1)(960x640).jpg (szita bence, )
Szita-Bence(1)(960x640).jpg (szita bence, )

Kiderült, az asszony már korábban is megpróbált végezni a fiúval, és a vádiratban írnak arról is, később milyen kegyetlen módszerrel próbálták eltüntetni a holttestet.

Az ügyészség kedden vádat emelt Szita Bence gyilkosai ellen, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés miatt. A két férfi tettesként, a gyermek mostohája pedig felbujtóként áll bíróság elé – számolt be a kapos.hu.

Az ügyészség ismertette a vádiratot. Mint ismert, a rendőrség az eljárás alatt nem beszélt arról, hogyan ölték meg a kisfiút. “Nincs az a jel, ami mellett a televízió képernyőjén elviselhető lenne az elkövetés módja” – mondták. Most azonban számos, szörnyű részlet látott napvilágot a tavalyi év egyik legmegrázóbb bűnesetéről.

Tartósítószerrel ölte volna meg

A mostoha hosszú ideje tervezte a fiú „kiiktatását”, féltékeny volt rá, őt okolta, amiért megromlott a kapcsolata párjával, Bence nevelőapjával. Ezt eddig is tudtuk, ám arra mostanáig nem derült fény, hogy az asszony – nem sokkal a gyilkosság előtt – már megpróbált végezni a gyerekkel: vádlottársát arra kérte, hogy szerezzen szalicilsavat. A főképp tartósításra, fertőtlenítésre használt szert energiaitalba tette, és meg akarta itatni a fiúval. Bencének nem kellett az üdítő, valószínűleg azért, mert furcsállotta a szagát. Az italban lévő mennyiség – 4.8 gramm – egyébként az ügyészég szerint kevés lett volna ahhoz, hogy öljön.

200 ezret fizetett Bence halálért

A nő ezután sem tett le szándékáról. Ekkor állapodott meg bűntársaival. Eladta ékszereit, aranyóráját, hogy ki tudja fizetni a két férfit. Összesen 192 ezer forintot kapott a csecsebecsékért, ennyit adott nekik. Egyikük ezután megkérte az asszonyt, vigyen nekik egy ásót, mondván, el kell ásni majd a holttestet.

Savat vettek

Kiderült kedden az is, hogy a tettesek egy kaposvári festéküzletben 5 liter akkumulátorsavat vásároltak, az volt a tervük, hogy miután megölik a fiút, felismerhetetlenné teszik. A maró anyagot magukkal vitték a végzetes napon.

Leitatták

Mint ismert, a nő és a fiú a végzetes napon együtt voltak, az asszony ugyebár azt mondta, a gyermek eltűnt egy hipermarket előtti játszótérről. Ezalatt valójában egy presszóba vitték, itt találkozott a három gyilkos. Az egyik tettes üdítőt, chipszet is vett Bencének, majd együtt elindultak Sántosra az egyik férfi kocsijával. A gyereknek azt mondták, elviszik bulizni. Volt náluk két liter bor, azzal itatták áldozatukat, hogy ne fogjon gyanút.

Sántosnál azonban lekanyarodtak az útról, az erdőbe hajtottak. Az egyik férfi besétált a fiúval a fák közé, cinkosa addig elővette az ásót, majd utánuk ment. Körülbelül 20 méterre voltak a kocsitól, amikor átadta az eszközt társának, aki leütötte a fiút. A nő ekkor még a kocsiban volt. A fiú magatehetetlen állapotba került.

Ezután szóltak az asszonynak, hogy szálljon ki a kocsiból. A nő zseblámpával világított társának, aki próbálta a ruhájánál fogva az addigra megásott gödörhöz húzni a gyereket. Eközben is bántalmazta: rúgta, ütötte, ásóval és késsel is sebeket ejtett rajta.

Még mindig élt

Bence még mindig élt. A tettesek így egyszerűen fogták, begurították a gödörbe és földet lapátoltak rá. A földet az arcára, fejére dobálták, így a még élő gyerek belélegezte azt. Ezután jöttek a vadászok, akik megzavarták őket.

Miután a vadászok elmentek, kiásták a fiút és elindultak vele Kaposvárra. Útközben a gyerek ruháit, telefonját folyóba dobták. A holttestet végül Toponár-Fészerlak területére vitték. A nő ezután jelentette Bence eltűnését.


Fotó: Neményi Márton

Föld okozta a halálát

A fiú mégsem a brutális bántalmazásba halt bele: amikor betemették, föld ment a légutakba, így megfulladt.

És innen már tudjuk:

Pár nap múlva érkezett a sokkoló hír, megtalálták a fiúcska holttestét. Az egyenruhások hamar átlátták, az asszonynak köze van a rémtetthez, ahogy azt is, nem egyedül vitte véghez tervét. Segítőitől egyébként nem állt távol az erőszak, egyikük évekig ült börtönben erőszakos bűncselekmények miatt, míg a másik rendszerint családján vezette le a dühét. Amikor fény derült az igazságra, mindannyian tagadtak, majd egymásra mutogattak. Szép lassan aztán megeredt a nyelvük.

A tettesek azóta is rács mögött vannak. A Blikk nemrégiben arról számolt be, ide-oda szállítják a börtönök között a három gyilkost. A kegyetlenség kitervelőjét, a mostohaanyát a napokban Szombathelyről Pécsre vitték, egyik társa ismét egy másik fegyházba került. Csupán harmadik cinkosuk maradhatott Kaposváron.

A Somogy Megyei Főügyészség a  fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás büntetések kiszabását indítványozta a vádlottakkal szemben, az egyik – többszörös visszaesőnek számító férfi – esetében pedig indítványozták, hogy a bíróság zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből.

Bence családja, tanárai, ismerősei szerint okos, életvidám, kedves fiú volt. Nevelőanyja mégis akadályként tekintett rá, aki boldogsága útjában állt. A kisfiút ezrek kísérték utolsó útjára. A koporsóján az állt, „Szita Bence, élt 11 évet. Álmodj szépeket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik