Közélet

Háromszáz pityókás autós bukott le húsvétkor

Kozuti-ellenorzes(1)(960x640)(1).jpg (Közúti ellenőrzés)
Kozuti-ellenorzes(1)(960x640)(1).jpg (Közúti ellenőrzés)

Józanabbul telt az ünnep, mint általában.

A Józan húsvét elnevezésű akció március 25-én indult egészen hétfőig tartott. Az egyenruhások azt ígérték, a közlekedők naponta legalább 4-4 órában számíthatnak fokozott közúti ellenőrzésekre az ország minden részén.

Így is lett, összesen 15 ezer embert állítottak meg. Kiderült, idén kevésbé volt alkoholittas az ünnep: mindössze 324 sofőrnél színeződött el a szonda. Ez 2,12 százalékot jelent, ami kevesebb, mint a bejelentés nélkül végzett ellenőrzések alatt jellemző. Általában ugyanis az érintettek 4 százalékánál mutatnak ki ittasságot.

Az akció eredményeiről az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője elmondta, összesen
54 jogosítványt vettek el a helyszínen a húsvéti ünnepek alatt, ebből 52-t ittasság miatt vontak be. Helyszíni bírságot 2454 esetben szabtak ki, 450 szabálysértési eljárást indítottak és 82 büntető feljelentést tettek, továbbá 2737 közigazgatási eljárást kezdeményeztek.

Óberling József hangsúlyozta: idén egyetlen halálos baleset sem történt húsvétkor, ezzel szemben tavaly négy ember vesztette életét.

Aki azt hiszi, egy időre vége a nagyszabású akcióknak, téved. Maratoni ellenőrzések vannak/lesznek az egész országban a következő hónapokban. Az egyenruhások elsősorban határsértőkre, szabálysegő autósokra, bicikisekre utaznak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik