Közélet

Kémvillamossal vadászik tolvajokra a BKV

47-es villamos (villamos, 47-es villamos)
47-es villamos (villamos, 47-es villamos)

A HÉV-vonalakon biztonsági őrrel erősített szemlevonatok járják a pályát éjjelente.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV a villamos- és HÉV-vonalakon rendszeresen közlekedtet olyan szerelvényeket, amelyek ellenőrzik a felsővezetéki hálózatot. Kátai Elek, a BKV biztonsági főelőadója a Hír24-nek elmondta: a villamos vonalakon úgynevezett kémvillamosok, a HÉV-ek vonalán pedig szemlevonatok járnak.

A villamosokon a vezető figyel, a HÉV-en egy biztonsági őr próbálja lefülelni a tolvajokat. Azokon a vonalakon vezették be ezt a biztonsági intézkedést, melyeken nincs éjszakai járat, és sok a kábellopás. A járművezetők csak az esti szolgálatba lépéskor tudják meg, hogy pontosan melyik útvonalat kell bejárniuk. Ez sem véletlen, azt szeretnék ugyanis elérni, hogy az információk ne jussanak el a tolvajokhoz. Korábban ugyanis volt példa rá, hogy a közlekedési vállalat dolgozója is a rossz oldalra állt, és lopta a vezetékeket vagy épp segítette a bűnbandákat – tette hozzá a szakember.


Fotó: MTI / Beliczay László

A Budapesti Közlekedési Központ szerdai közleménye szerint csütörtök éjjel a XI. kerületi Repülőtér megálló és Kamaraerdő között haladó kémvillamos vezetője arra lett figyelmes, hogy az egyik felsővezetéket tartó oszlopra valaki felmászott. Azonnal hívta a rendőröket, két tolvajt el is fogtak. A helyszíni szemlén bebizonyosodott, hogy valóban kábelt akartak lopni, de valószínűleg észrevették, hogy lebuktak. A tervük meghiúsult ugyan, de így is 200 ezer forint kárt okoztak, a kábeleket ugyanis elvágták. A járművezető vezérigazgatói jutalomban részesül.

A Hír24 úgy tudja, hogy a két tolvajt még így sem lesz egyszerű megbüntetni, a bűncselekményt bizonyítani. Elfogásukkor ugyanis már nem volt náluk sem ellopott kábel, sem szerszámok. Ennek ellenére a cég örül a lefülelésnek, mert legalább sikerült a bűnözőket azonosítani, adataikat megszerezni.

A tolvajok ma már tudják, csupán néhány percük van egy-egy akcióra, sokszor a „munkafázisokat” sem egy napon végzik. A kábeltolvajok erre az életmódra rendezkedtek be, ők ezt maguktól nem fogják abbahagyni. Egy este akár 100 ezer forintot is meg lehet keresni, a munka pedig nem túl megterhelő – mondta tavaly a Hír24-nek Szűcs Endre, a BKV-nál 2010-ben megalakult biztonsági igazgatóság vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik