Közélet

Kihasználták a tolvajok a szabolcsi káoszt

Aramkimaradas(210x140)(1).jpg (áramkimaradás)
Aramkimaradas(210x140)(1).jpg (áramkimaradás)

A páros 9 villanyoszlopot vetkőztetett pucérra.

Szabolcs-Szatmár Bereg megyének is kijutott az elmúlt napokban. A viharos szél fákat döntött ki, alaposan megrongálódott az elektromos vezetékhálózat, Oszlopok törtek, vezetékek szakadtak le és váltak használhatatlanná, méghozzá százával. A helyreállítás azóta is tart.

A rendőrség vasárnap közölte, két fiatalembert vettek őrizetbe, miután – kihasználva a kialakult helyzetet – péntek éjszaka kilenc villanyoszlopról hámozták le a légkábel vezetékeket. Ezzel több mint egymillió forint járt okoztak.

A lopás a máriapócsi rendőröknek tűnt fel, akik jelezték a helyileg illetékes, baktalórántházi kollégáiknak. A két egyenruhás csapat adatgyűjtésbe kezdett, a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyt, egészen mostanáig: a tolvajokat vasárnap délelőtt sikerült elfogni. Egyikük a szekrénybe bújt az egyenruhások elől.  Ügyetlenül bújócskázott, megtalálták.

Olcsón megszámították

A kábelek a lakásban voltak, a buzgó páros addigra a szigetelést már leégette róluk, ott levertek, útra készen egy zsákban.

A 24 éves tettest és 27 éves társát előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek. Elmondták, a vezetékek egy részét egy ófehértói férfinak adták el, mindössze 12 ezer forintért.

Most őrizetben vannak. A rendőrség azt szeretné, hogy előzetesbe kerülnének.

Szabolcsban most sem túl rózsás a helyzet, ugyan fokozatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma, az E.ON Zrt. déli adatai szerint még mindig 61 település sújt az üzemzavar, délelőtt ez a szám 66 volt.

Nem csak Szabolcs

A Hír24 úgy tudja, a Borsod megyei Bodrogközön is hasonló problémával kell megküzdeniük a hatóságoknak, információink szerint ezt a területet sem kerülik el a tolvajok. A rendőrség ugyanakkor állítja, megyéjükben a helyreállítás alatt egyetlen egy méter villamosvezetéknek sem kelt lába, csupán a nehéz terepviszonyokkal kell megküzdeniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik