Közélet

Ezért nincs még áram a Bodrogközben

áram (áram, )
áram (áram, )

Fémtolvajok garázdálkodása nehezíti a leszakadt vezetékek helyreállítását. Tizennégy településen még mindig fagyoskodnak.

Lopják a leszakad villamosvezetékeket a színesfémtolvajok a Bodrogközben – értesült a Hír24. A nehéz terepviszonyok mellett ez tovább késlelteti a helyreállítást – közölte Csordás Péter a szolgáltató ÉMÁSZ Nyrt. kommunikációs osztályvezető helyettese. Mint hozzátette, vasárnap délelőttre 14 településen nem sikerült helyreállítani a villamoshálózatot abból a 37-ből, ahol a csütörtöki és pénteki viharban áram nélkül maradtak az emberek.

A polgárőrök Tiszacsermely határában szombat este meg is zavartak színesfémtolvajokat. Az elkövetőknek így nem sikerült elvinniük a 60 méternyi vezetéket, a zsákmányt a helyszínen hagyták egy baltával együtt. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság az elkövetőket felderítette és beazonosította. A három helyi lakos férfi előállítása, illetve elszámoltatása folyamatban van – közölte a B-A-Z Megyei Rendőr Főkapitányság sajtóügyeletese.

Szabolcsban más a helyzet, az ottani egyenruhások közleményben tudatták: két tolvajt fogtak el, akik kilenc oszlopról hámozták le a vezetéket. Egy részét el is adták.

Komoly nehézségek

A társaság szakemberei azt tervezik, hogy vasárnap estére mindenhol helyreállítják a szolgáltatást, de mindez attól függ, hogy milyen nehézségekkel találkoznak még a dolgozók. Az ÉMÁSZ most arra kéri az érintett települések lakóit, hogy ha nem a társaság munkatársait látják a kidőlt villanyoszlopok és leszakadt vezetékek körül mozogni, akkor azonnal tegyenek bejelentést a rendőrségen. Csordás Péter úgy tudja, a rendőrség egy színesfémgyűjtő csoportot már elfogott.

Több bodrogközi településen, például Tiszakarádon és Bodroghalomban csütörtök dél óta nincs áram. A helybeliek aggódnak amiatt, hogy a fagyasztó ládákban tárolt hús meg ne romoljon, – ezért többek hóval mentik az ételt -, de sokan nem tudnak fűteni sem, mert áram nélkül nem működnek a központi fűtések keringtető szivattyúi. Sok helyen a szennyvíz elvezetése is nehézkes, mert nem működnek a szintén áramfüggő átemelő szivattyúk.

Az elektromos hálózat megjavítására érkezett szakemberek Ibrány határában

MTI Fotó: Balázs Attila

Lapunk munkatársának egyébként több helybeli is arra panaszkodott, hogy nincs megfelelő tájékoztatás a katasztrófavédelemtől, semmiféle információt nem kapnak arról, hogy például hol juthatnak takaróhoz, merre találhatnak melegedőt.

Segít a segélyszervezet

Időközben az Ökumenikus Segélyszervezet arról tájékoztatta lapunkat, hogy segítenek az áram nélkül maradt településeken. “A segélyszervezet munkatársai településről településre járva nyújtanak segítséget Kelet-Magyarországon. Elsősorban rendkívüli időjárás következtében sérült vezetékhálózat kijavításáig, az áramszolgáltatás helyreállításáig megnyitott közösségi melegedőkbe visznek segítséget az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai” – írták közleményükben. A segélyszervezet az érintett településekkel egyeztetve, a szükségletek ismeretében vasárnap és hétfőn juttatja el az élelmiszerből, palackozott vízből, illetve egyéni igények alapján összeállított csomagokból álló gyorssegélyt a melegedőkbe.

Mint közleményükből kiderül, az E.ON áramszolgáltatótól kapott településlista és a partnerek közötti folyamatos egyeztetés segít a legrászorultabb falvak kiválasztásában, a helyi igények felmérésében és a segélyek eljuttatásának koordinációjában is. A 66 érintett településen, a még mintegy 28 ezer fogyasztóhelyet érintő üzemzavar idején több mint 80 melegedő üzemel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik