Közélet

Óriási dugó az M1-esen

osztrak-hokotrok-az-m1-esen(960x640).jpg (hókotró, m1-es autópálya, )
osztrak-hokotrok-az-m1-esen(960x640).jpg (hókotró, m1-es autópálya, )

Megnyitják, lezárják, megint megnyitják, felborul, elakad, ütközik, visszafordítják és elindítják -  így ment ez egész nap az utakon. Egyre jobb lett a helyzet, de még nincs vége. Új ellenségünk akadt, a neve: jég.

02:02 Kaotikus állapotok a sztrádán

Éjfél előtt elindult a forgalom, de sokan haladnak csak lépésben,egyes szakaszokon tisztítják az utakat. A legnagyobb gond az információhiány.

01:20 Ezeket az utakat kerüljék

A Fővinform honlapján elérhető a járthatlan utak legfrissebb listája.

00:00 Vasárnap folyt. köv.?

A szombat sem telt eseménytelenül, igaz nincsenek hó által elzárt területek, problémás utak azonban még akadnak. A középpontban továbbra is az M1-es állt/áll, többször felszabadult, többször fogságba esett. Bár valóban sok részt megtisztítottak az illetékesek, mégsem teljes az öröm, valahol mindig meg kellett állni, mert hol az út szorult ismét tisztításra, hol baleset nehezítette a közlekedést, vagy éppen a kamionokat „kényszerítették” várakozásra. Sokszor, sokfelé történt ez így. A katasztrófavédelem önkénteseket toborzott, a segíteni vágyókat buszok vitték a sztrádára délután. Hiába, nem igazán adtak nekik munkát. Orbán Viktor és Pintér Sándor is megjelent az M1-esen, a miniszterelnök videón rögzítette útját. A kormányfő azt mondta, minden visszatért a rendes kerékvágásba. Nem sokkal később ismét lezárták a sztráda egy részét. Aztán estére, abban a bizonyos rendes kerékvágásban egyre inkább realizálódott: jön még ránk jég is. Kis útra, nagy útra, autópályákra – ahová csak nem szégyell. Azóta ismét feltorlódott a kocsisor a sztrádán, több kilométer hosszan. Ha az érintetteknek szerencséje van, nem járnak úgy, mint azok, akik az elmúlt napokban gurultak bele az aszfaltozott káoszba.

23:54 Újraélesztették az M1-est

Az M1 autópálya Budapest felé vezető oldalán rendőri felvezetéssel a forgalom megindult – írja az Útinform, a közútkezelő oldala is haldoklik, hol el lehet érni, hol nem. A 81. kilométer környékén a belső sávot folyamatosan tisztítják a hótól – teszik hozzá.

22.30 Ismét ezrek kerülhettek a hó fogságába

Megint pattanásig feszült a helyzet az M1-es autópályán, amit a csütörtöki intenzív havazás a leginkább érintett, és amelyek több ezren a hó fogságába kerültek –írja a hvg.hu. A rendvédelem hóátfúvásokra és jegesedésre panaszkodik, ám akik a sztrádán vesztegelnek, csontszáraz útról és szélcsendről beszélnek.

 

„Megfogadtam a rendőrség pénteki figyelmeztetését, hogy ne legyek óvatlan: átnéztem az összes meteorológiai jelentést, rendőrségi közleményt, útinformációt. Azért indultam el reggel Németországból, mert ezekből azt olvastam ki, hogy már nincs gond, nincs útakadály” – mondta a hvg.hu-nak az M1-es autópálya 87 kilométerénél ragadt Bereczki Csaba filmproducer, a Nemzeti Filmalap igazgatója, aki elmondása szerint három órája vesztegel a pályán.

22:17 Az 1-es harcképes, az M1 cseppet sem Komárom-Esztergomban

Megindult a forgalom az 1-es számú főúton, ahol a jegesedés órákra megbénította a közlekedést Ács és Komárom között. A közútkezelő munkatársai megszabadították a jégtól ezt a szakaszt, így újra lehet közlekedni Győr és Budapest felé.

Továbbra sem járható azonban a 81-es számú út Komárom-Esztergom megyei szakasza, a rendőrség szerint az autósok biztonsága érdekében szükséges volt leállítani a közlekedést Győr és Mór között. Az utat sózzák.

Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán még dolgoznak a munkagépek. A 79-es kilométerszelvénynél járnak a hómarók, a gépek tisztítják, szélesítik a pályatestet. Győr felé a 67-es és 85-ös kilométerszelvénynél továbbra sem járható az M1-es.

21:55 Nincs gond, nincs. Csak totyogás.

Annak ellenére, hogy az M1 autópálya megyei szakaszán a közlekedés nem okoz gondot, mégis előfordul, hogy a forgalomban résztvevő autók csak lépésben haladhatnak. Ennek oka továbbra is az, hogy a bal pályatesten, Budapest irányába visszatorlódik a forgalom, a Komárom-Esztergom megyei pályaszakasz útproblémái miatt.

Az 1-es főúton jelenleg nem lehet Budapest irányába utazni, mivel a komáromi szakaszon ezen az úton is jegesedési problémákat észleltek a közútkezelő munkatársai.

21:34 Veszprém megye kiszállt a „buliból”

Veszprém megyében minden település kiszabadult, nincs lezárt út sem. Páliháláspuszta volt a hó utolsó túsza, végül ezt a települést is sikerült kiszabadítani a a hófalak öleléséből.

A megyében még 5 alsóbbrendű bekötő- illetve összekötő úton van korlátozás. Az áramellátással nincs gond, ám továbbra is lehetnek részleges áramkimaradások.

21: 37 Újabb dugó a sztrádán?

Úgy tudni, egyre nagyobb a kocsisor az M1-es autópályán, Tatabánya közelében. Állítólag többen le akartak hajtani a sztrádáról, de nem engedték az egyenruhások, mondván, az út járható. Egyes hírek szerint a 86-os kilométertől 20 kilométeresre duzzadt a sor.

21:12 Felszabadult a 82-es

A 82-es főút 25. kilométerénél árokba csúszott kamion műszaki mentése befejeződött, a főút zárását feloldották. Veszprém megyében így már nincs lezárt út, és már csak egyetlen település, Páliháláspuszta van elzárva a külvilágtól. A mentésen folyamatosan dolgoznak.

A közútkezelő azt a tájékoztatást adta, hogy már csak 5 alsóbbrendű bekötő- illetve összekötő úton van korlátozás.

21:10 Torlódás Nagylaknál

Folyamatosan növekszik a kilépésre jelentkező kamionsor a nagylaki határátkelőnél, a teherautóknak jelenleg két órát kell várakozniuk. Ezért a rendőrség a belépő személyforgalmat a 43-as főútról a Kövegy-Makó útra tereli. A Magyarországról kilépni szándékozó személyforgalom továbbra is a 43-as főúton közelítheti meg a határátkelőhelyet. Az arra közlekedőktől kérik, hogy kövessék az egyenruhások jelzéseit és fokozott óvatossággal haladjanak el a tehergépjárművek mellett.

19:46 Veszprém is befutó lehet

A 82-es főút 25. kilométerénél egy korábban árokba csúszott kamion mentését megkezdték, ennek idején teljes zárás van érvényben a zirci Tesco és a bakonyszentkirályi elágazó között. Ezen kívül Veszprém megyében nincs lezárt út és már csak egyetlen település, Páliháláspuszta van elzárva a külvilágtól. A mentésen folyamatosan dolgoznak.

A közútkezelő tájékoztatása szerint már csak 6 alsóbbrendű bekötő- illetve összekötő úton van korlátozás.

19:25 Somogy boldog

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén nincs útvonal szakasz lezárva. Nehezen járható útszakaszok azért még akadnak.

19:04 Torlódik az M1-es, jegesedik az 1-es

Még mindig él a korlátozás a sztráda 83-84-es kilométerszevényénél. Ami újdonság: egyre nagyobb a torlódás emiatt. Jegesedés miatt mindkét irányban leállt a forgalom az 1-es számú főúton Ács és Komárom között. A közútkezelőt a rendőrség értesítette a kialakult útviszonyokról és kérte az útszakasz jégmentesítését.

18: 53 Zala már a célegyenesben

Zala megyében a 7529-es út Zalaszentbalázs és Gelse közötti szakaszának kivételével valamennyi út járható.

18:21 Szegény 81-es…

A 81. számú főúton újabb forgalomkorlátozás lépett életbe Kisbér környékén, méghozzá jegesedés miatt. Ennek következményeként azok, akik M1 autópályáról lehajtanak a főútra, nem biztos, hogy tovább mehetnek. Csak azok kapnak „zöld lámpát”, akik a környékbeli településekre tartanak. Azokat az utazókat, akik Székesfehérvár a szeretnének eljutni, az egyenruhások visszairányítják a sztrádára.

18:16 Jégbordák és egyéb finomságok

A következő 12-24 órában az autópályákon, a fő és alárendelt utakon, a mellékutakon nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani. A rendőrség kéri a gépjárművezetőket, hogy az évszaktól eltérő időjárási körülményekre tekintettel a megszokottnál körültekintőbben vezessenek. Elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási és az útviszonyokról, kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékoztatásait – figyelmeztet az ORFK.

18:14 Már nincs érvényben a hófúvás miatt figyelmeztetés

Szombat délután mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat, ugyanakkor figyelmeztetett: éjszaka foltokban zúzmarás köd képződhet. Hajnalra a hőmérséklet északkeleten helyenként megközelítheti a mínusz 15 fokot.

Vasárnap a Dunántúlon megerősödik a déli, délkeleti szél, az erősebb lökések a nyugati részeken lesznek, ahol azonban ekkor már nem borítja a felszínt hóréteg, így hófúvás nem várható – tették hozzá. Vasárnapra már semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

18:08 Korlátozzák a kamionokat Fejérben

A 81-es főút Kisbér után nem engedik tovább a kamionokat. A rendőrök a 7-es illetve a 26-os kilométerszelvényben fordítják vissza a járműveket Székesfehérvár felé. A rendőrség alternatív útvonalnak a 8-as számú főutat javasolja Ausztria irányába.

Fejér megyében jelenleg öt olyan útszakasz van, ami nem járható. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a közútkezelő munkatársai folyamatosan dolgoznak.

18: 07 Újra áll az M1

A rendőrség ideiglenesen leállította a forgalmat az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a 83-84 km szelvénynél, mert szükségessé vált az útszakasz megtisztítása, a járható út szélesítése.

18:00 Orbán szerint visszatért az élet a rendes kerékvágásba

A miniszterelnök videót tett közzé Facebook oldalán útjáról, miközben az M1-esen halad. Úgy véli, az élet visszatért a rendes kerékvágásba.

17: 56 Lassan, de járható az M1 Komárom-Esztergomban

Az M1-es autópálya teljes főváros irányába tartó szakasza továbbra is lassan, de járható. A sztráda Hegyeshalom irányába tartó oldalán a haladást továbbra is több helyen korlátozza a rendőrség.

17:35 Veszprém megyének már jobb

Egyre javul Veszprém megye közlekedési helyzete. Szabad a 82-es, a 710-es és a 7301-es is, már csak két elzárt település van megyében, illetve a kisebb mellékutakon, bekötőutakon kell korlátozásokra számítani.

17: 21 Lezártak két utat Szabolcsban

Leszakadt légvezetékek helyreállítása miatt két utat lezártak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Takács Judit tájékoztatása szerint a Vasmegyer-Kemecse útszakaszon, illetve az Ibrány-Nagyerdő és a Dombrád-Kistiszahát közötti úton van érvényben a korlátozás a munkálatok miatt.

A megyében továbbra is dolgozik az áramszolgáltató az áramellátás visszaállításán. Szombat délután további 70 szakember érkezett a Dunántúlról, hogy az áramszolgáltatás a térség érintett településein minél hamarabb visszaálljon.

16:35 Csúszik a hó miatt a tájékoztatás

A közlekedési viszonyok miatt legalább 30, vagy akár 60 percet is csúszik a helyszíni operatív törzs vezetőjének, Kossa Györgynek a sajtótájékoztatója. Az OKF megvárja a média képviselőit.

16:29 Fejér megye falvai már szabadok

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Bakonykútit és Kislókot, így Fejér megyében már nincs elzárt település.

16:10 Kevesebb melegedőre van szükség

A délután 4 órakor közzétett adatok szerint a mentő egységek országszerte már 14537 embert és 3914 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 786 műszaki mentést hajtott végre. A közutakon a havazással összefüggésben továbbra sincs olyan, aki mentésre vár, 105 járművel azonban küzdenek még. Az elzárt települések száma 5, a járhatatlan utak száma 29, a járhatatlan útszakaszok száma pedig 27.

15:25 Járható a 81-es főút Fejér megyében

A 81. számú főút Fejér megyei szakasza teljes hosszában járható mindkét sávon, a terelés megszűnt.

15: 17 Komárom-Esztergom lassan győz

Már csak két elzárt település van Komárom-Esztergom megyében, de traktorral szükség esetén oda is be lehet jutni. Egyelőre Hántát és Csatkát tartja fogságban a hó.  A megyében kialakított melegedőkben 400 ember várja, hogy folytathassa útját. Számuk fokozatosan csökken.

15:05 A hó még három településsel tartozik

Veszprém megyében már csak három elzárt település van, az áramszolgáltatás pedig mindenütt biztosított, részleges áramkimaradásra azonban még számítani lehet. Az utakon a korábbi lezárások még élnek, viszont nincs az időjárási viszonyok miatt úton rekedt jármű.

14:55 Vége a toborzásnak!

A katasztrófavédelem közleményt adott ki, melyben tudatják: a társadalmi összefogásnak köszönhetően rövid idő alatt elegendő létszámban jelentkeztek önkéntesek, ezért nem várnak már Senkit a Hősök terére. A toborzást délután 3 órakor fejezték be. Mint írják, köszönik mindenkinek, aki segítséget ajánlott.

14:30 Mindenkit megmentettek

Az utolsó adatok szerint a mentő egységek országszerte 14472 főt és 3720 járművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 754 műszaki mentésen van túl. A közutakon a havazással összefüggésben nincs mentésre váró személy, 182 járműnél azonban még van mit tenni. Az elzárt települések száma 31, az elzárt utak száma 57, az elzárt útszakaszoké pedig 41.

A rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását, az áramszolgáltatási kimaradással érintett 91 településen folyamatos a rendőri jelenlét. Az egyenruhások visszatérően ellenőrzik a közutakon magukra hagyott járműveket, közleményük kiadásáig nem érkezett bejelentés kocsifeltörésről.

13:46 Javul az utak állapota

Folyamatosan javul az utak állapota. A Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a közútkezelő munkagépei folyamatosan és hatékonyan tudnak haladni az utak megtisztításán, az elzárt települések és az alsóbbrendű útszakaszok felszabadításán. A szakemberek gőzerővel dolgoznak, de még most is vannak olyan települések, amelyeken szünetel az áram- vagy a vízellátás.

Közutakon megközelíthetetlen, vagy nehezen megközelíthető település még négy – Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém – megyében közel 20 települést érintően van.

Lezárt utak is vannak az érintett térségekben: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyékben.

Az áramellátás is folyamatosan kezd helyreállni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 22 település, Hajdú-Bihar megyében egy, Komárom-Esztergom megyében két, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 76, Veszprém megyében két település érintően zajlanak még a munkálatok.

A vízszolgáltatás helyreállítása pedig már csak egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen van folyamatban.

13:29 Nem esik, de fúj

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 13.00 órai jelentése alapján csapadékmentes az időjárás az országban. A korábbi havazás után még jégbordásak, hókásásak a fő- és a mellékutak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Tolna megyében. Latyakos szakaszok is akadnak, méghozzá Nagyatád, Tamási, Kiskőrös, északon Sátoraljaújhely, Vásárosnamény, Nyírbátor és Mátészalka környékén. Még havasak a főutak Kaposvár és Szentlőrinc közelében. Jeges útszakaszok vannak Tapolca és Harkány környékén. A látási viszonyok mindenütt jók. A hőmérséklet a legtöbb helyen fagypont körüli, azonban Gyöngyös környékén és a Kékesen a hideg miatt lefagyások alakultak ki. A Dunántúl északi megyéiben, továbbá Pest megye nagy részén és délen Baranya megyében közepes erejű széllökésekre kell számítani. Máshol gyenge a szél vagy szélcsend van.

12: 45 Röszke, Nagylak – befelé felejtsd el

Visszavonásig nem léphetnek be Magyarország területére a teherautók a Röszkénél és a Nagylaki határátkelőhelyen. Azokat a járműveket, amelyek már beléptek, a rendőrök pihenőhelyeken várakoztatják.

12:20 Felhívás!

Egész nap várják az önkéntesek jelentkezését Budapesten, a Hősök terén. Folyamatosan indulnak a buszok a havazás által leginkább sújtott útszakaszokhoz és térségekhez. Az önkéntesek feladataikról a helyszínen kaphatnak tájékoztatást a katasztrófavédelemtől.

12:02 Zakatol a vonat, csökkennek a késések

A békéscsabai állomáson megindult a villamos vontatású közlekedés. A MÁV szakemberei délelőtt befejezték a leszakadt felsővezeték javítását, ezért már megindulhatott a villamosvontatású vonatközlekedés az állomás területén.

Fokozatosan csökkennek a késések, és a kora délutáni időszakra helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés a Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza és a Békéscsaba-Szeged vasútvonalakon.

12:00 Folyamatos a mentés

Folyamatosan engedik le a járműveket az M1-es autópálya Győr felöli oldalán a 94-es km szelvénynél. A lezárt pályaszakaszon veszteglő járművek tulajdonosait a rendőrök szervezetten viszik az autókhoz, kamionokhoz.

A Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti azokat az állampolgárokat, akiknek a járműve továbbra is alezárt pályarészen van, jelentkezzenek a 06-34/517-790-es telefonszámon, hogy rendőri segítséggel elszállíthassák autóikat.

11:45 Elzárt települések, utak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 11 órai összesítése alapján 96 járhatatlan út és 19 elzárt település van az országban. Társaságunk munkagépei megállás nélkül dolgoznak így a reggeli órákhoz képest több mint 30 utat és 10 települést sikerült felszabadítania szakembereinknek. Arra kérjük a közlekedőket, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, főleg a dunántúli megyékben.

11:33 Állatokkal teli kamion borult

A 710-es úton felborult egy juhokat szállító kamion. Az életben maradt állatokat egy közeli telepre fogják szállítani.

11:25 Szakaszosan mehetnek a kamionok

A Megyei Védelmi Bizottság Elnökének határozatát feloldották, így a 7,5 tonnát meghaladó kamionforgalom is szakaszosan megindulhatott az M1 autópályán Hegyeshalom és Rajka irányából Budapest felé.

11:00 Fogynak a lezárt utak Fejérben

Fejér megyében jelenleg mindössze kilenc olyan útszakasz van, ami járhatatlan. Elzárt település három van a megyében.  A 81-es főút járható, de Magyaralmás térségében csak egy nyomsávon. Ott rendőrök irányítják a forgalmat.

10:40  Megálljt parancsoltak a kamionoknak

Az 1. számú főúton a helyszínelést követően visszaállt a személygépjármű forgalom. A tehergépjárműveket továbbra is visszatartja a rendőrség Győr és Budapest térségében. Az M0 autóúton feltorlódott kamionok miatt az M3-M5 autópályákon Budapest irányába közlekedő tehergépjárműveket az autópályák pihenőin szintén várakoztatja a rendőrség

10:30 Műszaki mentés az M3-ason

A rendkívüli időjárás miatt egy kamion vesztegel az M3-as autópálya 227-es kilométerszelvényénél, melynek a műszaki mentését a szakemberek megkezdték. Az érintett útszakaszon a rendőrség az autópályát teljes szélességében lezárta, a mentés ideje alatt a terelés a 204-es kilométerszelvénynél megoldott.

10:13 Küzdenek az árammal

Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol szombat délelőtt még mindig 50 fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás – közölte a cég szóvivője. A gép bevetésére azét volt szükség, mert az érintett területeket másképp lehetetlen megközelíteni. Az ég felhőtlen, teljes a szélcsend, így ennek nincs akadálya.

Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében, ahol a legnagyobb üzemzavar keletkezett, több mint 5000 kilométer hosszúságú vezetékhálózatot kellett bejárniuk a szakembereknek, hogy a hibahelyeket számba vehessék. Több mint 200 vezetékszakadás történt, elltört 220 villanyoszlop, szigeteléstörés pedig 820 esetben történt. Ez rengeteg munka. A szakember közül sokan 40 órája talpon vannak. Összesen 400 dolgozót, 100 alvállalkozót mozgósítottak. Többfelé gondokat okoz az jég, az eső mindenre ráfagyott a nagy hidegben.

10:00 Irány a főváros az M1-esen

Az M1 autópálya bal pályatestén – Hegyeshalom felől Budapest irányába – az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a forgalom megindult.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: MTI / Beliczay László

9:58 Fellélegző mellékutak

Egyre több mellékút szabadul fel Fejér megyében, és egyre kevesebb az elzárt település is. Jelenleg illetve egyre kevesebb az elzárt település is a megyében. Vértesboglár, Bodmér, Bakonykuti, Bakonysárkány, Felsődobos – ezek a területek egyelőre „hó alatt” vannak.

9.40 A katasztrófavédelem szerint

Fejér megyében az egy- és kétszámjegyű főutak felszabadultak, a 81-es főút Söréd és Magyaralmás közötti szakasza jelenleg egy nyomsávon járható, mert a hóvihar miatt korábban otthagyott kocsik még forgalmi akadályt képeznek.

Csütörtöktől kezdődően a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság jövő hétfőig megtiltotta a közlekedést a megye déli részén,  Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya járások területén. Annak ellenére, hogy az 1. sz. főút járható és az M1 autópályán is kiszabadultak a hó miatt ott rekedt személyautók, a tilalmat nem oldották fel, ezét kérnek mindenkit, hogy ne induljanak útnak a megyén keresztül, és ne keressenek alsóbbrendű utakat, ahol ki lehet kerülni az autópályát.

09:17 Újabb település szabadult ki

Újabb település szabadult ki a hó fogságából Komárom-Esztergom megyében. Mogyorósbánya is megközelíthetővé vált, de járművel továbbra sem ajánlott közlekedni.

9:05 Nincs problémás főút Fejérben

Fejér megyében reggel óta az összes főút járható, már csak mellékutak vannak lezárva, elzárt település már csak hat van. A rendőrség, a Katasztrófavédelem, valamint a Közútkezelő munkatársai azon dolgoznak, hogy minden utat minél hamarabb megtisztítsanak a hótól, hogy azok is járhatóak legyenek, és azokra a településekre is el lehessen jutni, amiket eddig a hó elzárt a külvilágtól.

Jelenleg a főutak közül a 81-es az, ami ugyan járható, de Magyaralmás térségében csak egy nyomsávon rendőri irányítással. Ott ugyanis a hátrahagyott kocsik miatt a rendőrök váltakozó irányból engedik a járművek elhaladását ezen a szakaszon.

9:00 Lassan döcöghetnek az autósok

Az M1-es autópálya megyei szakaszán, a 81, 82 és 83 felhajtóknál, a rendőrség megkezdte a járművek szakaszos felengedését a sztrádára, Budapest irányába. Mivel az autópálya egyes területein  – Komárom-Esztergom megyei szakaszain – még előfordulhatnak hóátfúvásos területek, ezeken a helyeken az útburkolat folyamatos tisztítása miatt lassabb haladásra lehet számítani. A forgalomirányítás miatt kialakult átmeneti helyzetre tekintettel a rendőrök az autósok türelmét kérik.

08:40 Végig szabad az 1-es főút

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatására szerint az 1-es főút teljes szakasza járható, de egyelőre kizárólag az autósok számára. A rendőrség a kamionforgalmat korlátozza.

08:25 Késnek a vonatok

Hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok a lőkösházi vonalon és a Szeged-Békéscsaba vonalon. A békéscsabai vasútállomás egyik váltója felett leszakadt a felsővezeték, ez nehezíti a vasúti közlekedést az említett vonalakon. A MÁV szakemberei dolgoznak a helyreállításon, annak befejezéséig – várhatóan 10 óráig – dízelmozdonnyal vontatják a járatokat az érintett szakaszon, a mozdonycsere miatt átlagosan 50-60 perc közötti késések várhatók a délelőtti időszakban.
8:20 – Üdv 8-as, üdv megint 1-es
A 8-as számú főutat akadálymentesítették a Fejér megyei szakaszon, így ismét használhatják a sofőrök.  Azonban egy időre az 1-es számú főútat lezárták, azokat, akik  Komárom- Esztergom megyébe tartanak, nem engedték be a rendőrök egy baleset miatt. Azóta megszűnt a zár. A 61-es úton Sáregres és Simontornya közötti útszakaszon egy kamion árokba csúszott, ezért a forgalom félpályán halad rendőri irányítással.
8:10 Teljes pályazár az M1-esen

Lezárták az M1 autópálya Budapest felé vezető oldalát a 107-es km szelvénynél. Hókotrók tisztítják a havas utat, a rendőrség pedig folyamatosan szállítja fel a sztrádára azokat, akiknek járművük továbbra is az M1 autópályán vesztegel. Emiatt nem lehet közlekedni a főváros irányába. Az 1-es számú főút Komárom – Esztergom megyei szakasza viszont egy sávon járható. A szárligeti elágazásnál történt baleset miatt feltorlódott a kocsisor, itt rendőri irányítás mellett megindulhatott a forgalom.

8:00 Könnyítés a teherautósoknak

A 83. számú főútat megnyitották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek előtt, nem sokkal korábban a 82-esen is megindulhatott a forgalom, ám ott egyelőre csak a 7,5 tonna alatti járművek haladhatnak.

7:57 130 út és 20 település még fogságban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb összesítése szerint Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 út járhatatlan.    Megközelíthetetlen település volt szombat reggel Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Fejér megyében Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya, Mány, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Kótaj.

A Dunántúlon továbbra is téliesek az útviszonyok, sok síkos útszakaszok, ezért fokozott óvatosságot kérnek a közlekedőktől. Utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

7:45 Áram nélkül 77 szabolcsi település

77 településen ötvenezer háztartás van még áram nélkül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi katasztrófavédelem szombat reggel. Éjjel a megyében harmincan vették igénybe a kijelölt melegedőhelyeket, miután az áramkimaradás miatt nem tudtak fűteni a lakásukban.  A ivóvíz-szolgáltatás viszont már mindenütt helyreállt a megyében. Megközelíthetetlen település nincs a térségben. Három út, a Kemecse-Vasmegyer, az Ibrány-Nagyerdő-tanya, valamint a Nagyhalász-Tiszarád közötti összekötő utak azonban a hóakadályok miatt még le vannak zárva. Nehezen járható a Berkesz-Demecser közötti út is.


Kattintson a képre! – Fotó: MTI / Beliczay László

7:38 Vasúton már sokat javult a helyzet

A Mávinform tájékoztatása szerint szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel. Nyíregyháza és Záhony között néhány vonat 20-30 perces késéssel közlekedik, és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános és Ács közötti szakaszán lehet 10-20 perccel hosszabb a menetidő. A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig.

Éjszaka ötszáz hómunkás dolgozott a vasúti pályákon. A nagyobb vidéki állomásokat éjjel nem zárta be a MÁV, hogy a fagyok miatt betérőknek melegedőhelyet biztosíthasson. A Keleti pályaudvarra három hálókocsit állított be a MÁV-Start, hogy az utolsó csatlakozást lekéső utasok szállást kapjanak. A fűtött kocsikban mintegy 120-an fértek el.

7:05 Busszal nem egyszerű még

Rendkívüli közlekedési rendet hirdettek a Volánbusznál. Budapestről Ajkára, Szombathelyre, Zalaegerszegre és Pápára egyelőre nem indulnak el a járatok, több járat pedig csak részlegesen közlekedik – derül ki a társaság honlapján található tájékoztatásból.

7:00 Megszűnt a várakozás Záhonynál

Megszűnt a kamionok várakozása a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján szombaton. Pénteken négyórás várakozás alakult ki a kilépőoldalon, ezt az ukrán oldali beléptetés megindítása után folyamatosan csökkenteni tudták a hatóságok, és a késő esti órákra fel is számolták.

A pénteki nagy havazásban és hidegben várakozó kamionsofőröknek teát és szendvicset osztottak. Záhonyban, valamint a többi magyar-ukrán határállomáson jelenleg zavartalan a személy- és teherforgalom.

6:50 Újra járható a 8-as főút

A 8-as számú főutat akadálymentésítették, újra közlekedhetnek rajta a járművek – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szombat reggel. A megyében még mindig sok a sok járhatatlan, illetve nehezen járható út, ezért aki teheti, ne induljon útnak. Továbbra is elzárt települések Fejér megyében: Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Bakonykúti, Bakonysárkány, Felsődobos.

6:30 Ezt tegye, ha az úton hagyta autóját!

Az illetékes főkapitányságok központi ügyeletén szombaton 7 órától egy-egy munkatárs foglalkozik az utak mentén hagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatos tájékoztatással – közölte az ORFK. A tulajdonosok éjjel-nappal érdeklődhetnek az elszállítás idejéről és módjáról, Komárom-Esztergom megyében a 06-34-517-777-es, Győr-Moson-Sopron megyében a 06-96-417-329-es, Fejér megyében a 06-20-210-4506-os telefonszámon.

6:18 Beállt az 1-es főút Tatabányánál

Az 1-es számú főúton, Tatabányán a Birka csárdánál több tehergépjármű csúszott meg a jeges úton, és keresztbe fordult az úttesten, az érintett szakaszon teljes útzár van érvényben – közölte a Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szombat kora reggel. A Fejér megye irányából közlekedőket Szárnál leterelik, a Tatabánya felől érkezők pedig az M1-es autópályára felhajtva kerülhetnek a főváros felé.

5:50 Megnyitották az M1-est Budapest felé

A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombat hajnalban.

A rendőrség kéri, hogy addig senki ne induljon útnak, amíg az autópályán a torlódást nem sikerül megszüntetni.

5:23 Fejér megyei települések a hó fogságában

Fejér megyében tizenegy elzárt település volt szombatra virradóra: Zámoly, Csákberény, Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Kincsesbánya, Isztimér, Gúttamási, Bakonykúti, Bakonysárkány, Felsődobos

Fejér megyében az egy- és kétszámjegyű főutak felszabadultak, a 81-es főút Söréd és Magyaralmás közötti szakasza jelenleg egy nyomsávon járható, mert a hóvihar miatt korábban otthagyott személygépkocsik még forgalmi akadályt képeznek.

 

Március 14-én a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság március 18-ig megtiltotta a közlekedést, a megye déli részén,  Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya járások területén. Annak ellenére, hogy az 1. sz. főút járható és az M1 autópályán is kiszabadultak a hó miatt ott rekedt személyautók, a tilalmat nem oldották fel, ezét kérünk mindenkit, hogy ne induljanak útnak a megyén keresztül, és ne keressenek alsóbbrendű utakat, ahol ki lehet kerülni az autópályát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik