Belföld

Kész kabaré az önkéntesek útja

havas m1-es (havazás, hófúvás, m1-es autópálya, )
havas m1-es (havazás, hófúvás, m1-es autópálya, )

Megérkeztek az önkéntesek Bábolnára. Aztán elvitték őket onnan. Majd mégis visszafurikáztak. Csaknem hat órába telt, mire elkezdhettek dolgozni. Fél óra segítésért utaztak nyolcat - kis magyar abszurd a Hír24 tudósítójától.

23:42 Haza(t)értek az önkéntesek

Tatabányán szétosztották a csapatot háromfelé,megérkezett Budapestre a három busznyi önkéntes – számolt be a Hír24 tudósítója, hozzátéve, hogy az egyszeri körülbelül félórás munka után további feladatot nem kaptak.

21:55 Így is segítettek

64-es kilométernél gyógyszerre volt szüksége egy autósnak – vadászták le a hírt a Facebookról a buszon utazók. Tűzoltó utastársuk rádióján kerseztül sikerült gyorsan intézkedni, és már úton a gyógyszer a rászorulónak. Tudósítónk pontosított, a második busz önkénteseinek is akadt dolguk, igaz, 5 perc alatt megoldották, kapta a tájékoztatást egy már Budapesten tartozókódó önkéntestől kollégán.

21:42 – Újra buszon

Körülbelül fél óra alatt elvégezte a munkát az önkéntesek csapata, most úton vannak Tatabánya felé – számolt be kollégánk.

21:18 – Üldözési mániánk lenne?

Az a gyanúnk, hogy szerepe volt tudósításunknak abban, hogy végül találtak munkát a két busznyi önkéntesnek. Félreértés ne essék ők is örülnek, hogy végre segíthetnek, meg mi is. Az RTL operatőrének már nem volt ekkora szerencséje. Facebookos bejegyzéséből kiderül, hiába mentek forgatni az önkéntesek munkájáról, 4-5 órás furikázás után még nem kaptak feladatot a segíteni vágyók, így nem tudtak mit megörökíteni a híradóba.

A helyszínen tartozkódó tudósítónk információi szerint két busznyi önkéntest munka nélkül küldtek haza.

20:54 – Bréking: végre van feladat

Az M1-es autópálya győri leágazójánál egy tankszállító trailernek szélesítik meg az egyik felhajtóját – közölte az örömhírt kollégánk, a háttérből hólapátolás hangját véltük felismerni. Busz világítja meg az utat, hogy tudjanak dolgozni – tette hozzá kollégánk, aki egyelőre lapát nélkül maradt.

20:38 – Újabb fordulat

Megy vissza a két busz az önkéntesekkel a kiindulóponthoz, a 86-os kilométerhez. Az üres pályán, felvezetéssel mennek, közben a másik oldalon látják, hogy a hókotrók elakadtak a dugóban, ezért nem tudják eltakarítani a havat, ami miatt a torlódás kialakult. Valószínüleg ez a feladat vár az önkéntesekre. A helyzet pikantériája, hogy mindössze 17 lapátjuk van egyelőre, 110 emberre – mondta a Hír24 tudósítója.

19:58 – Se munka, se busz

Az egyik busz már elindult visszafelé Budapestre, és áll a dugóban. Ez már csak azért sem túl szerencsés, mert a járművön utaznak azok a lapátok, amiket ki kellett volna venniük az önkéntesek munkájához – meséli tudósítónk.

19:12 – Érkezés a célhoz

Két busznyi önkéntes érkezett meg Bábolnára. Egyelőre a gyorsétteremben gyűjtik az erőt és várják az illetékest, aki elmondja nekik, hogy mi lesz a teendőjük – adott helyzetjelentést este hétkor kollégánk a délután 3-kor Budapestről elinduló csapatról.

18:32 – Közeledés

Negyed hét körül már majdnem megérkezik a csapat Bábolnára. Az M1-esen Budapest felé teljesen tiszta az út. Nagyon kevés hó van egy körülbelül száz méteres szakaszon, valószínüleg szél fújta át, ezért feltorlódott a kocsisor a főváros felé. Peidg le tudná tolni könnyedén egy hókotró, nem olyan vészesen sok az a hó – teszi hozzá kollégánk.

17:23 – Újratervezés

Rosszfelé indult el az önkéntesek szállító busz, derült ki délután öt körül – mondta el tudósítónk.Most éppen visszafelé megyünk, számolt be 20 perccel később, hozzátéve, hogy nagy a fejetlenség. Ha minden igaz Bábolna felé mennek, ott fogják elosztani az embereket, már csak az a kérdés, hogyan jutnak el oda.

16: 08 – Sok az ember, kevés a lapát

Egyébként a buszon kiváló hangulat uralkodik. Pedig a körülbelül hatvan önkéntest még az is aggasztja, hogy a járműben harmadannyi lapátot találtak, mint amennyien vannak. Azt mondták nekik, hogy havat fognak lapátolni, igaz, még azt nem tudják, hogy pontosan hol lesz erre a tevékenységre szükség. Az önkéntesek munkájának helyszínét ugyanis még keresik. Tudósítónk egyébként úgy tudja, hogy 12 órás műszakban fognak dolgozni, azaz éjszaka is kint lesznek.

15:15 – Lapátolás a cél

A hatvan főnyi segítőt az M1-es hatvanas kilométeréhez szállítják, ahol megkapják a feladatokat. Ez kézi hólapátolás lesz. A mai nap folyamán már kettő önkéntesekkel teli busz ment segíteni a bajbajutottaknak – írja a buszról az induláskor kollégánk.

15:03 – Aki hallja, adja át!

„A Fővárosi Önkormányzat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság önkénteseket toboroz az M1 autópályára a mentési munkálatokra” – így szólt az üzenet. Nem kellett sokáig várni, sorra érkeztek az önkéntesek a fővárosi Hősök terére, rövid idő alatt “feltöltötték” a helyeket. Délután 3 órakor gördült ki az utolsó busz.

Lassan, de biztosan fogyatkoznak a hó által elzárt területek, utak és települések, mégis, egy-egy baleset, feltoródott kocsisor, várakozásra ítélt kamionosok, lezárt szakaszok miatt sokan még mindig nem értek haza. Pénteken még dugig voltak a melegedők, összesen 227 helyszínen alakítottak ki “túlélőhelyeket”. Szerencsére úgy fest, egyre kevesebben veszik igénybe ezeket. Továbbra is az M1-es autópályán vannak a legtöbben, akik segítségre szorulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik