A terhesség alatt olcsó, egészségtelen ételeket fogyasztó nők gyermekei nagyobb valószínűséggel válnak maguk is függővé a silány ételektől – figyelmeztetnek amerikai szakemberek.
A The FASEB Journal című tudományos folyóirat márciusi számában közölt tanulmány szakszövege így fogalmaz: a terhes nők által fogyasztott egészségtelen ételek változást okoznak a magzati agy opioid jelátviteli útvonalának fejlődésében. És: az elváltozás hatására a babák kevésbé érzékenyek a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztásakor felszabaduló opioidokra.
Nagymenübe’ adhatom?
Ezek a gyerekek a silány ételekkel szembeni nagyobb “tűrőképességgel” jönnek a világra, és többet kell enniük a tápanyagban szegény ételekből ahhoz, hogy elérjék azt a bizonyos “jóleső” érzést.
“Ezen kutatás eredményei segítenek abban, hogy jobb információkat adhassunk a várandós nőknek azon hosszú távú hatásról, amelyet étrendjük a gyermekük életfogytig tartó ételpreferenciájára és az esetleges anyagcsere problémák kockázatára gyakorol – húzta alá Beverly Muhlhausler, az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatója. – Remélhetőleg mindez arra ösztönzi az anyákat, hogy olyan egészséges étrendet válasszanak maguknak, amelytől a gyermekük is egészségesebb lesz.”
Sajtburi egyenlő ópium?
Muhlhausler és kollégái két csoport nősténypatkány kölykein végzett vizsgálatokat. Az anyaállatok egy részét normális patkányeledellel, míg a másik csoport egyedeit silány tápanyagú, emberi ételekkel etették a vemhesség és a szoptatás ideje alatt. Elválasztásuk után a kölykök minden nap receptorblokkoló injekciót kaptak, amely gátolta az opioid-jelátvitelt. Ennek blokkolása csökkenti a zsír- és a cukorbevitelt azáltal, hogy megakadályozza a dopamin felszabadulást.
Az eredmények azt mutatták, hogy a receptorblokkoló kevésbé bizonyult hatékonynak a zsír- és a cukorfogyasztás visszaszorításában azon kölyköknél, amelyeknek anyját silány ételekkel etették. “Mindez azt sugallja, hogy ezen kölykök opioid jelátviteli útvonala kevésbé volt érzékeny, mint azon társaiké, amelyeknek anyját hagyományos patkányeledellel etették” – olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.
“Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy az egészségtelen tömegételektől való függőség valódi addikciót jelent – írja Gerald Weissmann a folyóirat vezető szerkesztője. – A silány étel ugyanolyan kémiai folyamatot indít a testben, mint az ópium, a morfium és a heroin. Szomorú ezt kimondani, de az anya terhesség alatti egészségtelen táplálkozása függővé teszi a gyermeket a silány ételektől.”