Közélet

Csak ennyit ért a fiam élete?

rendőrség (rendőrautó, )
rendőrség (rendőrautó, )

Nem nyugszik bele a gyereke halálával kapcsolatos bírósági ítéletbe az a nő, akinek egyetemista fia 2009 októberében, egy óbudai kollégiumban tartott rendezvény után egy másik fiatal miatt meghalt.

Betonkőre zuhant, meghalt

A vádirat szerint az emberöléssel vádolt, doktori iskolát végző Cs. György 2009. október 28-án a Budapesti Műszaki Főiskola III. kerületi Kiss Árpád tagkollégiumában részt vett egy buliban, ahol az volt a feladata, hogy a rendezvény végén megakadályozza a nem kollégisták bejutását a szobákhoz vezető lépcsőházba.

A buli végén többen, például a közepesen ittas és bódító hatású szer hatása alatt álló 22 éves N. Ádám is be akart menni a kollégiumba, Cs. György azonban ezt nem engedte. N. Ádám emiatt a lépcsőház 1. és 2. emelet közötti részén átmászott a lépcsőkorláton, és abba kapaszkodva kívülről igyekezett feljutni a 4. emeletre.

Cs. György megfogta N. Ádám korlátba kapaszkodó kezét, először a jobbat, majd a balt a korlátról feszegetve próbálta megakadályozni, hogy bemenjen. N. Ádám a feszegetés miatt elengedte a korlátot, és háttal a több mint tíz méter mélyen lévő pince betonkövezetére zuhant. A helyszínen meghalt.

A Fővárosi Törvényszék február 7-én hozott ítéletet az ügyben. Cs. Györgyöt bűnösnek találták és három év börtönre ítélték. Azt is kimondták, hogy a büntetés felének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az anya elképedt

Ádám édesanyja nem nyugszik bele az ítéletbe. Az egyébként polgárjogi ügyvédként dolgozó Katalin elkeseredve kereste fel a Hír24-et. Azt mondja, számára elképesztő, hogy fia élete csupán 3 év – sőt, a felezés miatt valószínűleg csak másfél év – börtönt ér, míg például Marian Cozmáé 18 év fegyházat. Katalin szerint az is hihetetlen, hogy Ádám halálának okozója jelenleg is ott tanít, ahol a végzetes eset történt. Az anya nem érti, hogy az iskola miként mehet ebbe bele.

Katalin azt sem érti, hogy miért lehet enyhítő körülmény a bíró szemében, hogy Cs. Györgynek „felfelé ívelő” a pályafutása. „Ma Magyarországon a gyilkos büntetése fordítottan arányos azzal, hogy hány iskolát végzett el?” – sírta el magát az édesanya.

Mint fogalmazott, a fia halála kapcsán született ítélet elgondolkodtatta, egész szakmájában csalódott. Úgy érzi, a jog csak arra való, hogy elfedje az igazságot. Az asszony, aki 17 éve egyedül neveli gyermekeit, nem nyugszik bele az ítéletbe, és további pereket fontolgat.

Többet is kaphatott volna

Sándor Zsuzsa egykori bíró, a JogÁsz blog szerzője azt mondja, bár valóban vannak hibák az ítéletben az enyhítő és súlyosító körülmények értékelésénél, mégsem kifogásolható, hogy a törvényszék csak hároméves büntetést szabott ki. Szerinte a bíró ugyan adhatott volna többet, de törvényt nem sértett.

Azt azonban már kifogásolná Sándor Zsuzsa, ha a büntetés fele részének letöltése után szabadon engednék Cs. Györgyöt, mert – mint fogalmazott – erre nem látna különösen méltányolandó okot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik