Közélet

Újabb trükköt vetett be az adóhatóság

Cigarettak(960x640)(1).jpg (cigaretta, )
Cigarettak(960x640)(1).jpg (cigaretta, )

Most úgy buktattak le egy vállalkozót, hogy románul beszélgettek és kértek cigit az eladótól.

A Hajdú-Bihar megyei vállalkozás egy magyar-román határ menti településen és környékén azzal reklámozta magát, hogy “nálunk a legolcsóbb a cigaretta”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a társaság több telephelyén egyszerre tartott ellenőrizést: a számla- és nyugtaadást, a jövedéki szabályok betartását, illetve az áruk eredetét vizsgálták.

A tájékoztatás szerint a revizorok románul beszélgettek és románul szóltak az eladóhoz is, miközben több karton cigarettát kértek.  Az alkalmazott ugyan beütötte a pénztárgépbe az árat, de a blokkot nem adta át, noha azt mindig a vevő kezébe kell adni. A kassza sem stimmelt, jelentős eltérést találtak a pénztárgépbe szabályosan beütött és a kasszában lévő összeg között.

A kft. nagy forgalmat bonyolított, bevétele meghaladta a napi egymillió forintot. Vásárlóinak többsége román állampolgár volt, aki saját használatra vagy továbbértékesítésre vásárolt dohányt, cigarettahüvelyt.

A pénzügyőrök több karton cigarettát lefoglaltak, mert a beszerzési és értékesítési áruk nem felelt meg a hatósági árnak. A vállalkozó azzal védekezett, hogy csak jelentős veszteséggel juttathatná vissza ezeket a termékeket forgalmazójukhoz, ezért árulta szabálytalanul a megmaradt készletet. A társaságnak adótartozása is volt, ezért a NAV a napi bevétel lefoglalásával a hátralék egy részét – majdnem 1,6 millió forintot – a helyszínen behajtotta.

Egy éve Szegeden az operatív ellenőrök álszerelmet hirdettek, hogy egy esküvői portálon önmagát hirdető együttest buktassanak le. Az együttes három tagja – egy énekes, egy gitáros és egy kongás – felsorakozott az utcán, és kezdetét vette az alkalmi műsor, melyet az erkélyen várakozó adóellenőr hölgy és a hangos zenére, énekre összesereglett szomszédok végighallgattak.A megrendelő ellenőr megköszönte a szerenádot, kifizette a zenészeknek az előre kialkudott díjat, melyről nem kapott bizonylatot, így önmagát is „leleplezte”.

Volt olyan eset is, amikor egy tetoválószalonban ellenőriztek: az ellenőr vállalta, hogy egy mintát varrasson magára, csakhogy lebuktassa a korrupt vállalkozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik