Közélet

Börtönben vezekelnek az álrendőrök

ékszer (ékszer, )
ékszer (ékszer, )

Egy hír adta az ötletet a debreceni párnak, szerezzenek pénzt csalással. Vissza kell fizetniük a lopott arany árát is.

A  férfi 2011 őszén az interneten látott egy hírt álrendőrökről, akik ékszereket szereztek csalással. Elhatározta, hogy ezzel a módszerrel ő is megpróbálkozik.  Az akció kellékeit is az interneten szerezte be, rendelt egy valódihoz hasonló Rendőrség-Police feliratú igazolványtartót jelvénnyel, illetve szerkesztett egy hamis lefoglalásijegyzőkönyv-mintát.

Ezekkel és időközben maga mellé állított tettestársával, egy nővel kerestek fel egy debreceni asszonyt. Dörömböltek az ajtón, közölték, hogy a rendőrségtől jöttek, mire a nő ajtót nyitott nekik. Azt mondták neki, hogy uzsora-bűncselekmény miatt házkutatást tartanak.

Az áldozatnál vendégek is voltak, őket is igazoltatták az álrendőrök. Majd kérték a lakás tulajdonosának ékszereit, azt mondták az asszonynak, ha nem adja át azokat, akkor bezáratják őt 72 órára.

A kapott aranyat végül eladták. Az ítélet szerint egymillió 35 ezer forintot kell visszafizetniük az áldozatnak.

Majdnem hét év az ötletembernek

A bíróság hivatalos minőség színlelésével, társtettesként elkövetett zsarolás bűntettében találta bűnösnek a vádlottakat. A bíróság indoklásában kiemelte, hogy a vádlottak tökéletesen játszották el a hivatalos szerepet, és kihasználták a sértett rendőri intézkedéstől, szankciótól való félelmét. A sértett a fenyegetés és a színjáték hatására ment bele az ékszerek átadásába.

A férfit 6 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság, és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Társa 3 év 10 hónapot kapott és 4 év közügyektől eltiltást – esetében a bíróság úgy határozott, hogy a szabadságvesztés fele, azaz 1 év 11 hónap letöltendő, a másik felének letöltését 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az első- és a másodrendű vádlott és védőik enyhítésért fellebbeztek.

Házi őrizetbe vette áldozatát

A rendőrség pár napja adott hírt a legfrissebb álrendőr-esetekről. Azok között olyan is volt, aki áldozatánál töltötte a fél éjszakát is, mielőtt ellopta az ékszereit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik