Közélet

Álrendőrök fosztogatták az öregeket

igazoltatás (igazoltatás, rendőr, )
igazoltatás (igazoltatás, rendőr, )

Egy párt és egy magányosan dolgozó férfit is elfogtak.

Budapest XI. kerületében két férfi 2011 áprilisa óta régi rendőregyenruhát vagy hamis rendőrigazolványt használva lopott meg időseket a városrészben. Azt mondták a felkeresett embereknek, hogy egy bűnbanda garázdálkodik a környéken, és tudomásuk szerint őket szemelték ki áldozatul. Arra kérték a lakókat, mutassák be értékeiket, hogy azokat lefényképezhessék, és így az esetleges rablás után könnyen azonosíthassák. A rendőrség által ismert öt esetben összesen több mint ötmillió forinttal károsították meg a sértetteket.

A XI. kerületi rendőrkapitányság a 42, illetve 43 éves férfi ellen jelentős értékre üzletszerűen elkövetett lopás gyanúja miatt folytat eljárást. Egy fiatalkorú is részt vett a bűncselekményekben, ő jelenleg házi őrizetben van.

Házi őrizetbe vette áldozatát

Egy magát bűnözésből fenntartó férfit fogott el a VIII. kerületi rendőrkapitányság február elején. A 40 éves férfi amellett, hogy többször egy-egy panzióban töltött éjszaka után fizetés nélkül távozott, rendőrnek is kiadta magát, így jutva be idegenek lakásába.

Volt olyan, hogy rendőr századosként mutatkozott be és azt mondta egy XII. kerületi lakónak: házi őrizetbe kell vennie reggelig, majd amikor az áldozat elaludt, ő ellopta az értékeit.

Egy másik esetben azzal ment áldozatához, hogy tisztázza a nála lévő ékszerek eredetét, majd lefoglalta azokat.

Összesen 14 ilyen esetet ismert el a férfi, Budapest több kerületében tavaly július óta több millió forintot szerzett ilyen csalásokkal.

A rendőrség azt kéri, jelentkezzenek azok, akiket hasonló módon károsítottak meg magukat rendőrnek kiadó emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik