Közélet

Két pofátlan BMW-s autóját vitték el

A 17-es villamosok most rövidebb ideig vesztegeltek. Az új szabályozásnak köszönhetően ugyanis újra el lehet szállítani a „beparkolókat”.

Kétszer is dolga akadt csütörtök este az új szállítóautónak, két BMW terepjárót is elvittek a 17-es villamos útjából. A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt írja, hogy épül Óbuda új városközpontja, ezért a környéken kevesebb a parkolóhely. Ebbe sokan nem törődnek bele, és a környező éttermekbe, klubokba tartva a villamos előtt hagyják az autójukat.

Az oldal szerint, ha Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója nem indítják újra másfél évtized szünet után a tömegközlekedést akadályozó autók elszállítását, ezek a terepjárók órákon át akadályozták volna a villamosok forgalmát, míg tulajdonosuk elkölti kellemes vacsoráját az egyik étteremben.


Kattintson a képre! (Fotó: Facebook / BKK)

Hosszú évek óta megoldatlan problémát jelentett, hogy a figyelmetlen vagy nemtörődöm autósok a villamossínekre vagy az autóbuszok, trolibuszok útjába parkoltak, akár hosszú időre akadályozva azok közlekedését.

Évente több mint félezer ilyen eset történik: legtöbbször a Margit híd budai hídfőjénél a 17-es villamos, a Mária utcában a 83-as troli és a belvárosban a 15-ös busz vonalán bénítják meg a forgalmat. Szintén nagyon gyakori probléma, hogy a megállóhelyek környezetében megálló gépjárművek nehezítik a közösségi közlekedési járművek beállását, az utasok biztonságos le- és felszállását.

A közlekedést akadályozó autósok okozta probléma megoldása érdekében összefogott a Főváros, a BKK, az FKF Zrt. és a Katasztrófavédelem. 2012. december 1-jén munkába állt egy speciális gépjármű, mely elszállítja a közösségi közlekedést akadályozó autókat. Minden esetben jelen van egy közterület-felügyelő, aki intézkedhet, ha szabálysértést tapasztal, és aki részletesen dokumentálja az esetet. A szabálytalanul parkoló kocsikat a BKK Közút Zrt. Budapest, XVIII. kerület, Gerely u. 1/A szám alatti telephelyére viszik.

A szabálytalanság sokba kerül. A helyszíni bírság 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet, ha azonban eljárásra kerül a sor, elérheti a 150 ezer forintot is. A szabálysértési bírság megfizetése mellett a gépjármű tulajdonosának számolnia kell az elszállítási költségek megfizetésével is, ami a fővárosban jelenleg 20 ezer forint alkalmanként. Ehhez a díjtételhez kapcsolódik még a gépjármű őrzése és tárolása, naponta 1200 forint.

Az elszállított járművek tulajdonosai a FÜIK (Fővárosi Ügyeleti és Információs Központ) 06-1-301-7500-as telefonszámán érdeklődhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik