Közélet

Fegyverrel buliznak a fiatalok

disco (disco, )
disco (disco, )

Egy felmérés szerint minden ötödik fiatal felfegyverkezve jár mulatni éjjelente.

Manapság a bicska divatos kiegészítőnek számít a szórakozni induló ifjúság körében, egy felmérés szerint ugyanis minden ötödik fiatal felfegyverkezve indul mulatni éjjelente – írja a Blikk.hu.

Leggyakrabban bicskát, boxert és gázspray-t visznek magukkal. A fővárosi éjszakai szórakozóhelyekről az Országos Kriminológiai Intézet készített tanulmányt. A megkérdezett 662 fiatal húsz százaléka bevallotta: volt már része bulizás közben bunyóban. A tanulmányból kiderül, hogy a szórakozni járó megkérdezett fiatalok közül 536 még középiskolás, a 24 év felettiek aránya csupán négy százalék – mondta Szilágyi Gyula szociológus. A 16–20 év közötti korosztály bulizásai okoznak legtöbbször problémát, hiszen ők azok, akik már részt vehetnek ezeken az éjszakai rendezvényeken, de pszichésen még nincsenek felkészülve a felmerülő konfliktushelyzetekre.

A szociológus szerint ebben a korban az embernek még esze ágában sincs elkerülni a balhét, a filmek pedig példaként állítják a harcos hímideált a srácok elé. Emellett az etnikai különbségek is rengeteg feszültséget okoznak. A tanulmány szerint azonban a legmenőbb helyek legalább annyira veszélyesek: a szórakozóhelyek tulajdonosai úgy nyilatkoztak, legkevésbé a Hajógyári-szigeten lévő diszkókba engednék el gyerekeiket.

Az egyik december végi diáktüntetés után két fiatalt előállítottak a rendőrök. A diákok csütörtökön közleményben reagáltak a sajtóban megjelentekre. Ebben az áll, hogy a szerdai demonstráció után spontán alakult tüntetésnek nem voltak szervezői. Ők csak moderálással segítették a kialakult vitát mederben tartani. Az előállított fiatalok egyikénél két kést is találtak a rendőrök. Tulajdonosa azt mondta, két kiskése mindig nála van, ugyanis azzal eszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik