Közélet

Kutyamérgezés után pánik- és lincshangulat

beteg kutya (kutya, )
beteg kutya (kutya, )

Nyíregyházán a kutyatartók is nyomravezetői díjat ajánlottak fel.

Pánik- és lincshangulat van azon a nyíregyházi lakótelepen, ahol néhány napja kilenc kutya pusztult el, miután valaki mérget tett ki arra a területre, ahol kutyákat szoktak sétáltatni. A rendőrség állatkínzás miatt nyomoz, a város polgármestere 150 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, de gyűjtésbe kezdtek maguk a kutyatartók is. Ők összesen mintegy 300 ezer forinttal toldanák meg a nyomravezetői díjat. Az elpusztult állatok közül két kutya tetemét a fővárosban vizsgálják, hogy kiderüljön, milyen anyag került szervezetükbe.

Az örökösföldi lakótelepen a Lobogó, Törzs és Szalag utca által határolt terület még mindig szalaggal van lezárva, az arra járókat plakátok figyelmeztetik a veszélyre. Az ott lakók elkerülik a környéket. Különösen a kisgyermekesek félnek, attól tartanak, hogy a méreg nemcsak a háziállatokra, hanem a kisgyerekekre is veszélyes lehet. Van olyan szülő, aki inkább bebuszozik a gyerekekkel a belvárosba, ott sétáltatja őket. Mások a kicsik lelkére kötötték, le ne térjenek a járdáról, fűre ne lépjenek, ha elesnének, semmiképp ne vegyék a szájukba a kezüket.

Olyanokkal is lehetett találkozni viszont, akik, bár hallottak a mérgezésről, élelem után kutattak a környékbeli konténerekben. Egy férfi a Hír24 újságírójának érdeklődésére elmondta: disznókat tart, nekik gyűjt élelmet, eddig kenyeret, süteményt talált, félig már megrakta a táskáját. Reméli, az nem jutott eszébe a mérgezőnek, hogy a kukákba is szórjon az anyagból.

A mérgezés hírére gyakrabban hívják az állatvédőket is. Vidra Betty, a nyíregyházi PCAS Állat- és Környezetvédő Egyesület elnöke elmondta, az utóbbi napokban gyakrabban kapnak bejelentést elhullott állatokról a városban, az emberek attól tartanak, azokat is megmérgezték. Az esetek többségében azonban nem erről van szó, hanem arról, hogy a kutya megfagyott, éhen pusztult, vagy balesetet szenvedett. Mindig voltak mérgezések a városban, mert sajnos nincsenek tisztában az elkövetők azzal, hogy ez bűncselekmény, 3 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető, de ilyen tömeges mérgezésre senki nem emlékszik.


Az egyik áldozat, a hathónapos Bella

Vidra Betty még egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet: a legtöbb erőszakos bűncselekményt elkövető gyerekkorában állatkínzással kezdi, ez tudományosan bizonyított tény. Ha ennek már gyermekkorban elejét lehetne venni, Vidra Betty szerint valószínűleg kevesebb lenne az erőszakos, ember elleni bűncselekmény. És ez már nem állatvédelmi, hanem társadalmi szempont – mondta az állatvédő, hozzátéve: vajon mi lett volna Örökösföldön, ha ez az eset nyáron történik, és azon a területen, ahová a mérget kiszórták, gyerekek játszadoznak vagy ülnek a fűben?

Bár a vizsgálat még tart, az örökösföldi kutyákkal feltehetően foszfortartalmú anyag végzett, elképzelhető, hogy valamilyen növényvédő szer. A tünetek legalábbis erre utalnak. A Nyíregyházi Oktató Állatkórházba öt kutyát szállítottak be gazdáik, de a gondos és gyors orvosi beavatkozás ellenére elpusztultak. Pelle György állatorvos, a kórház vezetője elmondta: öt kutyát már holtan vittek be gazdáik, három még életben volt, de vagy a kórházban, vagy hazaszállítás közben elpusztult. Megerősítette: mindenképpen pánikhangulat van a kutyások körében, a sok mérgezéses eset felkelti a szándékosság gyanúját, s az állattartók attól tartanak, esetleg máshová is szórhat mérget az elkövető. Sokan emiatt nem merik utcára vinni kedvencüket.

A mérgezés hihetetlenül gyors lefolyású volt. Egy 6 hónapos beagle-vel kis gazdája alig ért haza, a lakásban a kutya reszketni kezdett, majd epilepsziás tünetek jelentkeztek, végül eszméletét vesztette, és gyakorlatilag 15 perc alatt kimúlt. Esély sem volt arra, hogy orvoshoz vigyék. Bandula Szilviáék kiskutyája a három kisgyermek szeme láttára pusztult el keserves kínok között. A 12 és 9 éves kisfiú és az 5 éves kislány az összes karácsonyi ajándékát összekészítette és kirakta, hogy a Jézuska azokat vigye el inkább, de hozza vissza Bellát. A Fehérgyarmatról Nyíregyházára költözött asszonynak egyébként ez volt a hetedik kutyája, amit megmérgeztek, a korábbiakat még gyarmati kertes házukban.

Az örökösföldi elkövető még arra sem volt tekintettel, hogy a terület közelében három gyermekintézmény van: egy-egy bölcsőde, óvoda és iskola. Az iskolában szerdán még szünet volt, így az oviba is csak kevés gyerek ment, de az udvarra nem vitték ki őket. Szalka Gézáné intézményvezető elmondta: addig egyébként nem is szokták kiengedni a gyerekeket az óvodában az új évben, míg át nem vizsgálják az udvart, mert előfordult már, hogy a lakótelepen szilveszterezők üvegeket dobáltak át a kerítésen.

Az örökösföldi kutyatartók mindenképp környékbeli elkövetőre gyanakszanak. Borbély Gáborné Kriszta szerint legalábbis ismernie kellett a tettesnek a kutyasétáltatók szokásait, hiszen arra az útvonalra szórta ki a mérget, amerre a kutyáikat vezetik. A kutyákon kívül egy macska és több varjú is elhullott. A kétéves Olinak, aki fajtájára nézve beagle, egyetlen barátja maradt, a többiek mind elpusztultak, köztük egy 13 éves foxi. Volt olyan kutyaáldozat, amelyik csak szimatolgatott a környéken, és olyan is, amelyik füvet evett. Borbélyné Kriszta szerint az volt az ő kutyájuk szerencséje, hogy aznap, amikor a mérgezések történtek, vendégeik voltak, akiket elkísértek, így nem a megszokott úton sétáltak.

A katasztrófavédelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szóvivője, Takács Judit elmondta: miután hozzájuk is érkezett lakossági bejelentés, a mobil labor a helyszínen méréseket végzett, de mert veszélyes, gáznemű anyag nem volt a levegőben, nem volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre.

Az ügyben a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen állatkínzás vétség elkövetése miatt tovább folyik a nyomozás, nagy erőkkel keresik az elkövető(ke)t. Eddig kilenc elpusztult kutyáról van tudomása a rendőrségnek. S bár a Facebookon már olyan hírek is keringenek, hogy mintegy harminc kutyát mérgeztek meg, illetve a rendőrök elfogtak egy feltételezett elkövetőt, Fedor Rita szóvivő ezt határozottan cáfolta. Egy állattartó megjegyezte: olyan lincshangulat van a lakótelepen, hogy jobban járna a tettes, ha a rendőrök, és nem a sértettek kapnák el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik