Közélet

Fagyott bugyi, avagy a NAV idei legérdekesebb esetei

NAV (NAV)
NAV (NAV)

Volt milliókat érő kaviár, de még lökhárótóban rejtegetett Krisztus előtti pénzérmék is.

A címeres adócsalók, dohánygyárosok, illegális szerekben utazók után íme a Nemzeti Adó-és Vámhivatal idei további legérdekesebb esetei, melyeket kérésünkre Suller Attila György, vám-és jövedéki szóvivő gyűjtött össze. Egy biztos, a  2012-es termés is igen változatos.

Fagyasztott bugyogó

Rajka, egy lengyel hűtőkamion. A papírokon azonban nem fagyasztott hús szerepelt, még csak nem is hasonló, a jármű a fuvarlevél szerint textilárut szállított. Az áru célja Olaszország. A pénzügyőrök úgy döntöttek, biztos ami biztos, átvizsgálják a kamiont. Jól tették, óriási fogás várt rájuk a konténerben. A első sorban pólók, ingek voltak, ám a „kirakat” mögött egymás hegyén-hátán álltak a felirat nélküli dobozok. A csomagokból egyenként 5851 darab, márkás címkékkel ellátott, igényes kidolgozású télikabátok, ruhák kerültek elő. Az eredeti kabátok ára 450-800 euro között mozog. A sofőr azt mondta, elképzelése sem volt róla, mit szállít, mivel a lengyel  raktárbázison a távol-keleti cégtulajdonosok nem engedtek senkit a kamionhoz, miközben telepakolták áruval.

A lefoglalt szállítmány értéke finoman szólva sem csekély, több mint 507 millió forint.

Búcsú a milliós kaviártól

Ha nem földön, akkor vízen. Egy személyhajó érdekes rakománnyal a fedélzetén próbált belépni Magyarországra a Dunán, Mohácsnál. Az idegenveztő pechjére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mohácsi határkirendeltségének pénzügyőrei ellenőrizték a Romániából Ausztriába tartó járművet.

Miközben átkutatták a hajót, rátaláltak az elülső bár raktárában lévő hűtőszekrényben rejtegetett kék nylon szatyorra, amelyben tíz befőttes üveg lapult, benne a több mint öt kilogramm, kaviárnak tűnő állati eredetű termékkel, persze címke és jelölés nélkül. A hajón dolgozó osztrák idegenvezető azt mondta, a gyanús holmi az övé.


Illegális dohánygyár Szolnokon – Fotó: MTI / Mészáros János

A Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának szakvéleménye alapján az üveg tartalma nagy valószínűséggel – színe, mérete, állaga és a szállítási útvonala alapján – eredeti tokhal kaviárja, amelynek becsült eszmei értéke több mint 2 és fél millió forint.

A pénzügyőrök feljelentést tettek a mohácsi Rendőrkapitányság felé az osztrák állampolgár ellen, méghozzá természetkárosítás gyanúja miatt, amely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mindenhonnan összelopott fém

A Duna után jöjjön szép fővárosunk. A NAV pénzügyőrei és a rendőrség ellenőrzéseket tartottak budapesti, fémkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknál. Aki bukott, magára vessen, szóltak, hogy akció lesz városszerte. Az ellenőrzést végzők az egyik gazdálkodó telephelyén, nagy mennyiségű ismeretlen eredetű színesfémre bukkantak, amelyet már konténerekbe szétválogatva várták, hogy elszállítsák őket.

A zsákmány nem kevesebb, mint 12 tonna bűncselekményből származó réz, erősáramú vezetékek, transzformátorok alkatrészei, és így tovább. A lefoglalt fémek értéke 17 millió forint. A várható bírság ennél nagyobb, elérheti a 85 forintot is.

Drága vízgőz

Korábbi anyagunkban beszámoltunk egy gigantikus méretű illegális dohánygyárról, ám úgy látszik, az elektromos változatban utazók között is akadnak, akik fittyet hánynak a szabályokra.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresése alapján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei, az EMMI Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Főosztály, a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet, valamint az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársaival közösen egy budapesti Kft-re figyeltek fel, amelynek telephelyén a gyógyszerrendészeti szabályok betartását ellenőrizték.


Csokispuding és kábítószerek Letenyénél – Fotó: MTI / Varga György

Kiderült, a telephelyet üzemeltető gazdálkodó különféle kiszerelésű, gyógyszernek minősülő nikotintartalmú elektromos cigaretta hatóanyagot gyárt, forgalmazásra készít elő és kínál eladásra. A gazdálkodónak persze gyógyszer forgalomba-hozatali engedélye, gyószergyártásra, a gyógyszer nagykereskedelemre és a lakossági gyógyszerellátásra engedélye egy szál se volt.

A pénzügyőrök a helyszínen talált összesen 44 millió forint értékű illegálisan előállított és kiszerelt 6191 darab e-liquid utántöltő folyadékot, a 4396 doboz hatóanyag kapszulát, a a csaknem 57 liter kannás kiszerelésű e-liquid folyadékot, valamint a több mint 12 liter színtiszta folyékony nikotint lefoglalták.

Gyógyital a javából

Nem csak a nagyvárosiakra sújtott le a törvény szigora. Pénzügyőrök jelentek meg egy eperjesi tanyán, a ház pincéjében dicséretes mennyiségű itóka fortyogott, 540 liternyi értékes nedűre bukkantak. Később előkerült csaknem 300 liter, hozzáadott cukrot és növényi kivonatot vagy csipkebogyót tartalmazó, ugyancsak bérfőzött pálinka is.

A tulajdonos elmondta, a szeszesitalt, az összetevőket részben a bérfőzdék, részben pedig ők maguk állították össze gyógynövényekből és cukorból, családi receptúra alapján. Hogy igazolja a termékek származását, átnyújtotta a saját, illetve családtagjai nevére kiállított származási igazolványokat, de a pénzügyőrök ezt nem fogadták el, mondván, ezek alapján az összeöntött bérfőzött párlatok nem azonosíthatók, illetve a növényi kivonatot, cukrot tartalmazó termékek származásárának igazolására nem alkalmasak.


Azonosítatlan kínai élelmiszer Kőbányán – Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Így az ingatlan tulajdonosa az összesen csaknem 900 liter pálinka származását igazolni nem tudta, a pénzügyőrök az utolsó cseppig lefoglalták azt.

„Érmes” reményeket táplált

És ismét úton vagyunk. Röszkén jelentkezett belépésre egy bolgár állampolgárságú autós. A pénzügyőrök kérdésére a sofőr elmondta, semmi olyan nincs nála, amiről a pénzügyőröknek tudnia kéne. A sofőr azonban nem győzte meg őket, túl feszült volt, ezért félreállították a járművet, nem hiába: a kocsiban furfangos rejtekhelyet alakítottak ki. Az első lökhárítóban 650 darab különböző, Krisztus előtti időkből származó görög, makedón, római, továbbá császár kori, illetve bizánci pénzérméket, figurákat, gyűrűket találtak.

Szakértő érkezett a helyszínre, aki megállapította, a pénzérmék zömmel jó állapotúak, tiszták, azonban kétségtelenül a földből kerültek elő. Az elrejtett leletek korukat tekintve Krisztus előtti III. századtól a XVII-XIX. századig terjednek.

A pénzügyőrök a több millió forint eszmei értékkel bíró szállítmányt lefoglalták.

Marihuánát rejtett a duplatető

Végezetül ismét egy frappáns rejtekhely, mindez egy újabb hűtőkamionban. A bolgár-makedón kettős állampolgárságú férfi Röszkénél jelentkezett belépésre. A papírokkal nem volt gond, de úgy döntöttek, átvilágítják a járművet. A röntgenkép pedig mindent megmutatott, amit a csempészek megpróbáltak eltitkolni: a pótkocsi tetején eltérő sűrűségű anyag látszott, ez lett gyanús. A NAV emberei megfúrták belülről a jármű tetejét, ekkor derült ki a  tuprisság: a pótkocsinak dupla teteje van. A rejtekhelyről összesen 319 darab, zsugorfóliába tekert csomag került elő, benne 353 kilogramm marihuánával.

A pénzügyőrök a több mint 700 millió forint piaci értékű kábítószergyanús anyagot és az átalakított járművet, de még a sofőrt is átadták a rendőrség munkatársainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik