Közélet

A magyarok felénél van bicska

kések (bicska, )
kések (bicska, )

Az egyik előállított fiú azt mondja, két kiskése mindig nála van, azzal eszik. A rendőrség összekeverte, kinél volt bicska. A TASZ szerint a rendőrség munkája eddig mintaszerű volt, tegnap azonban hibázott.

A szerdai diáktüntetés után két fiatalt előállítottak a rendőrök. A diákok csütörtökön közleményben reagáltak a sajtóban megjelentekre. Ebben az áll, hogy a szerdai demonstráció után spontán alakult tüntetésnek nem voltak szervezői. Ők csak moderálással segítették a kialakult vitát mederben tartani.

Tóth János azt írja: „Az előállításkor, a rendőrkapitányságon nálam (Tóth János) előkerült két késsel semmilyen szándékom nem volt. A nálam talált két kés valójában svájci bicska és egy összecsukható zsebkés volt, ami mindig a hátizsákomban van. Kollégista vagyok, ezek minden nap nálam vannak, ezeket evésre használom, akár a kollégiumban, akár szabad téren. Azt gondolom, hogy minden tíz magyarból legalább ötnél van bicska.”

A másik diák, Barabás Richárd pedig így fogalmaz: „Nálam (Barabás Richárd), a hírekben megjelenttel ellentétben semmilyen kést nem találtak, erről jegyzőkönyvem is van, amit nyilvánosságra is hozok. A Klubrádióban reggel 9 és 10 óra között adott interjúmban pontatlanul fogalmaztam, amikor azt mondtam, hogy Tóth Jánosnál nem volt kés. Ez nem szándékos volt, egyszerűen csak nem volt időnk beszélni egymással este.

A fiúk közleményük végén leszögezik: „A bánásmód a rendőrök részéről korrekt volt, Újpesten kenyeret és halat is kaptunk. Mi is igyekeztünk a lehető legjobban együttműködni.”

A közlemény után kiderült a turpisság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság hibázott, a médiában ezért jelent meg tévesen, hogy kinél is voltak a bicskák. A rendőrség csütörtök délutáni közleményében ez áll: „A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2012. december 20. 2:04 időpontban „Figyelmeztetés, feljelentés (BRFK)” címmel a rendőrség honlapján megjelent tájékoztatásában foglaltakkal ellentétben nem a 25 éves B. Richárd debreceni lakos, hanem a 23 éves T. János orfalui lakos ruházatátvizsgálása során került sor két darab kés lefoglalására. A rendőrség T. János ellen tesz feljelentést rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Bíróságon.”

Természetesen a TASZ-nak is megvan a véleménye. Azt írja, hogy bár a tegnapi események kapcsán sokan máris rendőrállamot és 2006-ot vizionálnak, fontos megjegyezni, hogy a rendőrség az idei diáktüntetések kapcsán egészen tegnapig mintaszerűen járt el és példás önuralmat gyakorolt. Annak ellenére sem nyúlt aránytalan eszközökhöz, hogy a jogszerűen bejelentett tüntetések többször is átmentek be nem jelentett spontán vonulásokba, amelyek gyakran hosszabb-rövidebb időre megbénították a belváros közlekedését. A rendőrséget ezért elismerés illeti – akárcsak a hallgatókat, akik a teljesen jogos indulataikat mindvégig békésen, az erőszakos, garázda cselekményektől mentesen vezették le.

Azt írják, hogy szerdán a tüntetők a Margit hídról átvonultak a Lánchídra, ahol rögtönzött diákgyűlést tartottak, ezzel huzamosabb időre lezárva a közlekedést a hídon. Ez a tüntetés talán már nem fér bele a gyülekezés szabadságába, de a rendőrség itt jogszerűtlen és rossz taktikai döntést hozott: ahelyett, hogy a törvényben előírtak szerint felszólították volna a tömeget a híd elhagyására, kijelölve ehhez az útvonalat is, felszólítás nélkül előállították azokat a szervezőnek tartott diákokat, akik megafonnal rendelkeztek.

A beszámolók szerint a rendőrök csak igazoltatás céljából hívták félre a tüntetőket, akiket utána betuszkoltak a rendőrautóba és előállítottak. Ezzel valószínűleg az volt a rendőrség célja, hogy megakadályozza a tüntetés békétlenné válását, azonban a feszült helyzetben inkább olajat öntött a tűzre. Ez nem csak jogszerűtlen, de taktikailag is hibás intézkedésnek bizonyult. Jogszerűtlen, mert semmi nem utalt arra, hogy békétlenné válna a demonstráció, és ahelyett intézkedtek, hogy előzetesen felszólították volna a tüntetőket a híd elhagyására. Taktikai hiba pedig azért, mert a tüntetők nemhogy szétoszlottak volna, hanem együtt maradtak, a rendőrőrs elé vonultak, ami további órákon keresztül rendőri készenlétet igényelt. A tüntetésről készült videónkat itt megtekintheti!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik