Közélet

Pedofil volt az agyonvert elítélt

A Kozma utcai börtönben történt gyilkosság körülményeit még vizsgálják, de néhány részlet már kiderült.

Mint ismert, múlt pénteken a Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtönben meghalt egy elítélt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) annyit közölt, hogy a férfi a zárkájában rosszul lett, majd a gyors és szakszerű ellátás ellenére az egészségügyi rendelőben meghalt.

A 61 éves elítéltet a zárkában verték össze, a korábbi hírek szerint a tortúra két napon át tartott. A Hír24 úgy tudja, mind a két férfit gyerekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények miatt ítélték el. A gyilkos állítólag akkor végzett az idősebb elítélttel, amikor egy rövid időre kettesben maradtak a cellában. Hogy az ügy hátterében pontosan mi áll, még vizsgálják, de több verzió is szárnyra kapott a börtönfalak mögött.

Az egyik szerint a gyilkos lányát a 61 éves áldozat erőszakolta meg, a gyilkosság tehát bosszú volt. Ez a lehetőség szinte teljesen kizárható, mert a börtön szigorú szabályai szerint ezeket az embereket nem zárhatják egy cellába. A másik pletyka szerint a fiatalabb férfi móresre akarta tanítani az áldozatot az általa elkövetett bűncselekmények miatt. Ez viszont azért különös, mert a támadót is pedofília miatt ítélték el.

A börtönéletet jól ismerők a Hír24-nek azt mondták, szinte elképzelhetetlen, hogy valakit két napon keresztül úgy tudjanak verni, hogy az ne tűnjön fel senkinek. Az őrök váltáskor ugyanis minden esetben megkérdezik, hogy történt-e valamilyen rendkívüli eset, kér-e valaki orvosi ellátást. Ha a megvert férfi esetleg félelmében nem is mert szólni, az őröknek észre kellett volna venni a brutális bántalmazás nyomait.

A BVOP korábban azt közölte, hogy az orvosi vizsgálat közben felmerült a bűncselekmény gyanúja, ezért a zárkatársakat azonnal elkülönítették. A börtön parancsnoka halált okozó testi sértés miatt tett feljelentést, a rendőrség nyomozást indított. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka is vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek feltárására.

A büntetés-végrehajtási statisztikák viszonylag kevés, rabok közötti erőszakos cselekményt jegyeznek fel. A 2011-es évkönyv szerint országosan a szemérem elleni erőszak esetszáma 27, a súlyos testi sértésé 96, a kényszerítésé 131 volt. A Kozma utcaihoz hasonlóan súlyos, halállal végződő eset majdnem két éve történt utoljára. 2011. január 1-jén, a szilveszter utáni hajnalon a Váci Fegyház és Börtönben két fogvatartott annyira súlyosan bántalmazott egy harmadikat, hogy belehalt a sérüléseibe. A támadók egy borotvával akarták megölni magukat, de megmentették az életüket.

Idén januárban a kaposvári börtönben kínozta meg cellatársát egy fiatalkorú elítélt. Miután megverte, száját tűvel és cérnával összevarrta, hátára pengével feliratot karcolt, egyik lábát tollal összeszurkálta, a másikat összevagdosta, és megfenyegette, hogy eszik a húsából. A támadót gyorsított eljárásban ítélték el márciusban, négy év három hónap börtönt kapott különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértésért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik